Pe fondul scaderilor puternice din luna septembrie, cand indicii pietei s-au prabusit cu 20% in cateva saptamani, actiunile Azomures au stagnat in jurul cotatiei de 0,8 lei/unitate, dupa ce anterior au inregistrat o crestere de 70% de la inceputul anului, scrie Ziarul Financiar.

La corectiile precedente din anul 2010, cand SIF-urile au pierdut in cateva luni 50% din valoare iar indicele BET-C s-a corectat cu 25%, actiunile Azomures au facut nota discordanta, consolidandu-si avansul din lunile precedente si finalizand anul cu o crestere de 70%.

Evolutia actiunilor Azomures din ultimii ani aproape ca nu a tinut deloc cont de evolutia celorlalte titluri de pe piata si a fost influentata in primul rand de pretul si cererea de ingrasaminte de pe piata internationala si de exporturile de ingrasaminte ale Chinei.

Criza a prins compania cu lichiditati care se cifrau la 30 iunie la 210 mil. lei, jumatate din valoare de piata actuala a Azomures, de 420 mil. lei (97 mil. euro).

In timp ce in ultimele luni cotatiile la cele mai multe marfuri si materii prime au inregistrat scaderi importante, cotatiile la ingrasaminte au continuat sa creasca, cu impact pozitiv asupra veniturilor companiei, care exporta circa jumatate din productie.

Citeste si

Salariu de conducator. Top 10 al celor mai bine platiti lideri politici ai lumii. Unde se afla Basescu si Boc