Peste 1,2 milioane de euro amenda, atat trebuie sa plateasca in total fondurile de pensii pentru ca si-au impartit intre ele clientii nehotarati, care au ales mai multi administratori in acelasi timp. In plus, 6 companii sunt banuite ca s-ar fi inteles ca sa puna acelasi comision de administrare de 2,5% .

"S-a ajuns la situatia in care toti administratorii sa aplice nivelul maxim legal al comisionului de administrare. Singurul mecanism care da speranta oamenilor la o pensie buna este sa existe o lupta intre aceste fonduri de pensii", explica Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Administratorii pensiilor spun insa ca nu au incalcat legea si ca, dimpotriva, ar fi castigat mai multi clienti daca erau distribuiti aleatoriu, in functie de cota de piata.

"Daca un om a semnat din nestiinta pentru doua fonduri, asa cum am mediat noi situatia, el a ajuns la unul dintre cele doua fonduri pe care le-a ales. Daca l-am fi trimis in loterie ar fi ajuns la un al treilea fond cu care nu avea nicio afinitate", spune Marius Popescu, director general fond de pensii.

Acum, fiecare angajat plateste 10,5% din salariu pentru asigurari sociale. Din acesti bani, 2,5 puncte procentuale sunt administrate privat, iar pana in 2016 companiile vor administra 6 procente.