"In ceea ce priveste problematica fondurilor structurale si de coeziune, as dori sa prezint cifrele de azi: absorbtia efectiva a ajuns la 1,211 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenta", a spus Orban, citat de Mediafax.

El a spus ca "din fondurile structurale si de coeziune alocate pentru perioada 2007-2013, mai precis 19,21 miliarde de euro, pana la sfarsitul lunii ianuarie s-au contractat 67%, aproximativ 12,8 miliarde de euro".

"Platile catre beneficiari – acele plati interne efectuate – au totalizat 3,2 miliarde de euro, ajungand la 15,6% din alocarea pentru perioada 2007-2013", a mai spus el.

El a spus ca o prioritate a mandatului sau o reprezinta "remedierea urgenta a deficientelor semnalate de CE astfel incat sumele blocate ca urmare a aplicarii corectiilor financiare preventive sa fie rambursate cat mai repede statului roman".

"Deblocarea procesului de transmitere a cererilor de rambursare s-a facut in anumite conditii. S-au aplicat corectii preventive de 10% pe 3 programe si de 25% pe Programul operational de protectie a mediului. Aceste corectii se aplica in continuare si obiectivul nostru este sa incheiem acest proces cat mai repede", a spus el.

Pe de alta parte, Orban a spus ca isi propune derularea unor sesiuni de instruire in vederea prevenirii situatiilor de frauda, incomapatibilitate, nereguli si conflicte de interese in cadrul Autoritatilor de Management.

Totodata, Leonard Orban a adaugat ca are ca obiectiv "asigurarea necesarului de finantare pe proiectele aflate in derulare". "Din pacate, inca n-am putut recupera sume importante din prefinantari si tocmai din acest punct de vedere exista dificultati in a asigura platile interne", a spus el.

Ministrul le-a mai spus parlamentarilor ca are ca obiectiv si simplificarea procedurilor de verificare si rambursare fara de care nu se va putea imbunatati rata de absorbtie sdar si finalizarea procesului de standardizare a documentelor de achizitii publice.

"Un alt obiectiv este legat de obtinerea acordului CE privind realocarea de fonduri intre diferitele programe operationale, in special pentru atingerea obiectivului de a avea sume suficiente pentru reabilitarea termica a locuintelor. Sunt dificultati pentru identificarea sumelor necesare finantarii acestor masuri", a spus el.

Ministrul Afacerilor Europene a mai spus ca este necesara "stabilirea unor reguli mai clare privind recuperarea prefinantarilor precum si retragerea finantarilor".

"Datorita dificultatilor pe care le-am avut la acordarea perfinantarilor avem sume blocate. E clar ca aumite proiecte nu vor mai putea fi finantate pentru ca ele nu vor mai putea fi incheiate pana la sfarsitul perioadei de programare, respectiv 2015, si atunci va fi necesara retragerea finantarilor. Va fi o decizie dureroasa dar fara ea nu vom putea avansa", a spus Orban.

Nu in ultimul rand, el a spus ca va fi realizat un mecanism de monitorizare pentru implementarea condului de conduita, ca isi propune cresterea nivelului de transparenta si utilizarea expertizei institutiilor financiare internationale.