Cotatiile internationale ale aurului vor creste in fiecare trimestru al anului viitor si vor ajunge, in ultimele trei luni din 2013, la o medie de 1.925 dolari pe uncie (aproximativ 62 dolari pe gram), potrivit analistilor contactati de Bloomberg.

Fondul Paulson & Co., controlat de miliardarul John Paulson, a acumulat o expunere de 3,62 miliarde de dolari pe aur, in timp ce Soros Fund Management LLC si-a majorat in acest trimestru detinerile de aur cu 49%, potrivit datelor raportate catre Securities and Exchange Commission, comisia de reglementare a pietelor de capital din SUA.

Marile banci centrale ale lumii, inclusiv Rezerva Federala a SUA, Banca Centrala Europeana si Banca Populara a Chinei, promit noi masuri de stimulare a economiei, perspectiva care da investitorilor motive de ingrijorare privind inflatia si devalorizarea valutelor.

Investitorii au cumparat in acest an pe burse 247 tone de aur, volum care depaseste productia anuala a SUA. La Washington, presedintele Barack Obama si liderii din Congres incearca sa ajunga la un compromis privind politica fiscala si bugetul, probleme care daca vor ramane nerezolvate pana la inceputul anului viitor ar putea declansa o noua recesiune.

"Vedem aurul ca adapost de prostia politicienilor. In aceasta perioada este bine sa-ti asiguri ceva protectie in portofolii prin detinerea unui activ material, precum aurul", comenteaza Michael Mullaney, director de investitii la Fiduciary Trust, Boston, cu active de 9,5 miliarde de dolari.

Pretul aurului a crescut in acest an cu 11%, la 1.733,1 dolari pe uncie, dupa ce a atins in septembrie 2011 un maxim istoric de 1.921,15 dolari pe uncie.

Indicele Standard & Poor's GSCI, care masoara preturile a 24 de marfuri pe bursele internationale, a urcat cu numai 0,8% in 2012, in timp ce actiunile masurate de indicele bursier global MSCI All-Country World au avansat cu 8,1%.

Detinerile de aur ale investitorilor privati pe burse au atins pe 16 noiembrie un record istoric de 2.603,7 tone, cu o valoare estimata la 144,3 miliarde de dolari. Volumul depaseste rezervele nationale ale tuturor tarilor, cu exceptia Statelor Unite si Germaniei.