Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,2% in debutul sedintei de tranzactionare.  Indicatorul ar putea incheia, astfel, a patra saptamana consecutiva de scaderi. 

"Cifrele privind economia chineza stau la baza strategiei investitorilor. Cifrele au dezamagit si au amintit pietelor ca ritmul cresterii economice mondiale este inca foarte incert. Pietele raman sensibile la datele economice, si asta nu se va schimba in viitorul apropiat", a comentat pentru Reuters un analist al Hargreaves Lansdown, din Londra. 

Economia Chinei a crescut in primul trimestru cu 8,1% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, cel mai redus ritm de expansiune din ultimii trei ani, dupa cinci trimestre consecutive de incetinire. 

Joi, Banca Mondiala a anuntat cel mai redus ritm de crestere economica din ultimii 13 ani pentru China.

Bursele din Asia au inchis vineri in crestere, insa au pierdut pe finalul sedintei, dupa publicarea datelor economice din China, o parte din avansul inregistrat pe parcursul zilei. 

La New York, principalii indici de pe Wall Street au crescut puternic joi, cu aproximativ 1,4%, datorita performantei actiunilor din sectorul minier si al materiilor prime.