Printre pagubiti se numara si Daniel Daianu, fostul ministru de Finante, care spune ca a investit, pentru ca i s-a spus ca sunt "castiguri mici, dar sigure". Politia Romana face verificari, la fel si Comisia Nationala de Valori Mobiliare, care ii anunta pe toti pagubitii ca pot face plangeri la sediul sau.

Cristian Sima este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri de la bursa. Doctor in matematica la o universitate din Italia si cu ani buni de practica la bursele din Europa, Sima a fost printre primii investitori care au promovat speculatiile cu valuta.

Multi il considerau cel mai priceput in acest domeniu, relativ nou in Romania si greu de inteles de publicul larg. Asa a reusit sa le castige increderea multor investitori seriosi, care i-au incredintat milioane de euro pentru a castiga din investitii in strainatate. Colegii il descriu, insa, ca pe un speculator inrait care isi asuma riscuri foarte mari. Iar fostul sef al Bursei de la Sibiu il acuza pe Sima ca i-ar fi oferit mita un milion de euro ca sa-i ia locul.

Jucator impatimit, care-si asuma riscuri foarte mari

Dupa patru ani de experienta la bursele din strainatate, Cristian Sima s-a intors in 1997 in tara, unde a infiintat doua firme de brokeraj: WBS Holding si WBS Romania. Una se ocupa de afaceri la bursa din tara, iar cealalta, inregistrata in Insulele Virgine, cu tranzactii valutare in strainatate. Brokerii il descriu pe Sima ca pe un jucator impatimit.

De altfel, chiar el a declarat ca a pierdut 2,8 milioane de euro intr-o singura noapte dintr-o speculatie gresita. Dar a pozat mereu intr-un om echilibrat, care nu se joaca niciodata cu banii investitorilor. Spunea ca pe clientii care vor sa castige bani multi ii trimite la cazinou.

"Sunt cateva reguli si anume: cumpara, vinde si regreta ca nu ai castigat mai mult, ca din castig putin nu s-a spanzurat nimeni", spunea Cristian Sima.

Sima a preluat controlul Bursei de la Sibiu anul trecut, cand a devenit presedinte si director general. Noua pozitie i-a sporit credibilitatea in randul investitorilor pe acelasi scenariu folosit si de Bernard Madoff, cel mai mare escroc de la bursa din istorie. A renuntat formal la cele doua firme de brokeraj, pe care apropiatii au banuit ca le controla din umbra. Unii actionari l-au acuzat ca a incercat sa transfere banii Bursei la o banca din strainatate, dar suspiciunile nu s-au confirmat.

Acesta nu e primul scandal in care Sima a fost implicat. In 2007, a fost acuzat ca a vrut sa preia controlul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dar a renuntat la functia de membru in  in Consiliul de Administratie dupa ce au aparut informatii ca a colaborat cu Securitatea.

Exista si ipoteza ca ar fi foarte bolnav si s-ar ascunde la casa pe care o detine in Elvetia.

Potrivit Registrului Comertului, Cristian Sima detine si alte afaceri. A fost actionar impreuna cu Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank in firma Romfelt Real Estate, care a devoltat un proiect rezidential - Doamna Ghica Plaza. In prezent este actionar la alte opt firme.