Scaderea pietei vine dupa cinci sedinte consecutive in care indicele general BET-C a avansat cumulat cu aproape 7%, scrie Mediafax.

Bursa nu a fost influentata marti de disputele din Parlament intre PDL si USL privind schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, insa reactiile s-au vazut miercuri dimineata, cand cotatiile au deschis in scadere.

Astfel, chiar in primele minute piata a scazut cu 2,6%, insa corectia a incetinit rapid la 1,7%. Pana la ora 12:30 scaderea a incetinit la 1,1%, insa apoi s-a dus din nou la 2% dupa ce viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a anuntat ca USL va depune intr-o ora la Birourile permanente reunite documentele pentru declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

La ora 13:30, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 2,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,46% sub inchiderea de marti.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 2,76% sub sedinta precedenta.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 2,19%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, noul indice extins al BVB, BET-BK, a coborat cu 1,78%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat in total actiuni de 13,2 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare de doua ori mai mare decat rulajul din prima parte a sedintei precedente, de 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro).

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,6%, corectandu-se usor dupa ce marti au atins maximul ultimelor doua luni, sustinute de asteptarile optimiste ale investitorilor ca bancile centrale sa ia masuri de stimulare a economiilor.