Hampel se refera la investitorii in fondurile de pfandbriefe, obligatiuni germane care au drept colateral active pe termen lung, precum credite ipotecare sau imprumuturi catre sectorul public. Deutsche Pfandbriefbank este specializata in finantarea proiectelor imobiliare.

Potrivit bancherului german, bancile de pfandbriefe din Germania gasesc mai dificila finantarea pietelor imobiliare din Ungaria si Romania din cauza politicilor guvernelor de la Budapesta si Bucuresti.

Cele mai "bune" piete din Europa Centrala si de Est sunt Polonia si Cehia, deoarece ambele sunt caracterizate printr-o oferta adecvata de active financiare asociate proprietatilor imobiliare.

"Tari ca Romania si Ungaria pot fi calificate drept piete urate, deoarece isi fac viata mai dificila. In general, pietele ar fi practicabile, insa politicienii au decis ca este mai important sa urmeze politici populiste si sa castige urmatoarele alegeri decat sa salveze tara, iar asta are consecinte pentru o banca", a afirmat Hampel, citat de Mediafax.

El a adaugat ca situatia economica a celor doua tari nu este "rea", iar Romania a luat in ultimii ani masuri pentru a-si imbunatati pozitia financiara si pentru a stabiliza economia.

"Au luat masuri in directia corecta. Din pacate, le-au combinat cu politici foarte populiste si, in cazul Romaniei, chiar politici prostute, care cu siguranta nu ajuta increderea investitorilor", comenteaza Hampel.