1. "Tipatul" de Edvard Munch - 119,92 milioane de dolari 

O versiune a tabloului "Tipatul", realizata de pictorul norvegian Edvard Munch (1863-1944), a fost adjudecata, pe 2 mai, la New York, cu 119,92 milioane de dolari. A stabilit astfel un nou record absolut de pret si a devenit opera de arta cel mai scump vanduta vreodata la licitatie, potrivit Huffington Post.

Licitatia, organizata la sediul casei Sotheby's din New York, a durat doar 12 minute, iar sumele puse in joc cresteau cu peste 10 milioane de dolari intr-un singur minut. Sapte cumparatori si-au disputat cu multa incrancenare aceasta opera de arta.

Pastelul realizat in 1895, reprezentand un barbat in timp ce tipa, cu mainile in jurul fetei, avand in fundal cerul insangerat al orasului Oslo, esta singura dintre cele patru variante ale tabloului "Tipatul" care era inca detinuta de un colectionar particular. 

2. "Orange, red, yellow" (Portocaliu, rosu, galben) de Mark Rothko - 86,9 milioane de dolari 

Tabloul realizat de pictorul expresionist abstract american Mark Rothko (1903 - 1970) a fost vandut cu 86,9 milioane de dolari, pe 8 mai, la New York, intr-o licitatie organizata de casa Christie's, aceasta suma reprezentand un nou record pentru o opera de arta contemporana postbelica.

Tabloul "Orange, red, yellow" (Portocaliu, rosu, galben), pictat in 1956, a doborat precedentul record de pret pentru o panza realizata de Rotkho - 72,84 milioane de dolari, in 2007, pentru lucrarea "White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose)"

3. "No. 1 (Royal Red and Blue)" de Mark Rothko - 75,1 milioane de dolari 

Tablou abstract realizat de Mark Rothko, a fost vandut pentru suma de 75,1 milioane de dolari, pe 13 noiembrie, in cadrul unei licitatii care a fost organizata de casa Sotheby's, la New York. "No. 1 (Royal Red and Blue)", realizat in 1954, este considerat de criticii de arta un exemplu reprezentativ pentru stilul lui Rothko, prin juxtapunerea simpla, dar frapanta, a unor benzi de culori. 

4. "Head of a Young Apostle" (Cap de Apostol) de Raphael - 47,8 milioane de dolari 

Un desen realizat de maestrul renascentist Raphael (1483-1520) a fost vandut cu 47,8 milioane de dolari - un record de pret pentru operele artistului italian -, la o licitatie organizata pe 5 decembrie, la Londra, de casa Sotheby's. Pretul de vanzare a acestui desen in creion a depasit de doua ori estimarile specialistilor.

5. "Sleeping Girl" de Roy Lichtenstein - 44,9 milioane de dolari 

Tabloul lui Roy Lichtenstein (1923-1997) a fost vandut cu 44,9 milioane de dolari la o licitatie organizata de casa Sotheby's, pe 9 mai, la New York. "Sleeping Girl" este portretul unei femei blonde, executat in 1964 intr-un pur stil pop art ce pare desprins din romanele grafice.

6. "Figure Reflected in a Mirror" de Francis Bacon - 44,9 milioane de dolari 

Lucrarea, creata in 1976, este un ulei pe panza si a fost vanduta la o licitatie organizata de casa Sotheby's, pe 9 mai, la New York.

7. "Water Lillies" de Claude Monet - 43,8 milioane de dolari 

Lucrarea face parte din seria "Water Lilies", a pictorului impresionist francez Claude Monet (1840-1926). Pictura, realizata in 1905, a fost vanduta la o licitatie organizata de Christie's in luna noiembrie. 

8. "Statue of Liberty/ Statuia Libertatii" - Andy Warhol - 43,7 milioane de dolari 

Lucrarea este prima lucrare realizata de acesta in 3D, o tehnica ce l-a consacrat si care inca ii apartine in exclusivitate. Copil de imigranti, Warhol a pictat in rosu si verde unul dintre cele mai importante simboluri americane, lucrarea fiind considerata un preludiu pentru celebra sa serie "Death and Disaster". Opera, creata in 1962, a fost vanduta la licitatie in luna noiembrie de Christie's. 

9. "Nature morte aux tulipes" de Pablo Picasso - 41,5 milioane de dolari

Tabloul a fost vandut pe 8 noiembrie, la o licitatie organizata de casa Sotheby's la New York. Realizat in 1932, in perioada de maturitate a artistului, tabloul o prezinta pe tanara amanta si muza a lui Picasso Marie-Thérèse Walter. 

10. "Untitled" (fara titlu) de Franz Kline - 40,4 milioane de dolari 

Lucrarea pictorului american Franz Kline (1910-1962), o figura importanta a expresionismului abstract, a fost vanduta pe 14 noiembrie, la New York, de casa de licitatii Christie's. Tabloul prezinta tuse groase de penel pe un fond negru si a fost vandut contra unei sume de patru ori mai mare decat pretul record inregistrat anterior pentru o panza de Kline. 

Pe locul 15 se afla "Prometeu" (Prométhée) de Constantin Brancusi - 12,6 milioane de dolari 

"Prometeu", un cap turnat in bronz de Constantin Brancusi in 1911, a fost vandut pentru suma de 12.682.000 de dolari la o licitatie organizata la New York, pe 2 mai, de casa Sotheby’s. Sculptura lui Brancusi, avand forma unui cap inclinat si o dimensiune de 17,7 centimetri, a fost turnata intr-o editie de patru bronzuri similare in 1911, provenind in prezent "dintr-o importanta colectie privata din Europa", potrivit catalogului Sotheby’s. 

16. "Une Muse" ("O Muza") de Constantin Brancusi - 12,4 milioane de dolari 

Sculptura s-a aflat printre piesele centrale ale unei licitatii de arta moderna si impresionista care a fost organizata de casa Christie's, la New York, pe 7 noiembrie. "O Muza", lucrata in ghips, este una dintre primele sculpturi ale lui Constantin Brancusi care au fost expuse in Statele Unite ale Americii. Realizata in 1912, lucrarea, cu forme delicate ce reprezinta capul unei femei, a starnit admiratia publicului si a colectionarilor de arta atunci cand a fost prezentata la editia inaugurala a expozitiei "Armory Show", in 1913, la New York. Opera "O Muza" a fost inspirata de baroneasa Renée-Irana Frachon care i-a servit drept model sculptorului roman pentru o lucrare precedenta a acestuia - "La Muse Endormie" ("Muza adormita"), realizata in 1909-1910.