Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni,  transmite Bloomberg. 

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,1%, la cel mai ridicat nivel dupa 8 iulie anul trecut. 

"Nu au existat surprize neplacute legate de ratificarea MES in Germania, astfel ca pietele au obtinut ce au vrut", a declarat James Buckley, manager de fonduri la Baring Asset Management in Londra. 

Actiunile Commerzbank au avansat cu 7,2%, Natixis cu 6,4%, iar Credit Agricole cu 6%, in timp ce indicele bancar european a urcat cu 1,3%. 

Actiunile BAE Systems au avansat cu 10,6%, cel mai mult in ultimii noua ani, dupa ce grupul a inceput negocieri de fuziune cu EADS.

Negocierile sunt in stadiu avansat, iar cele doua companii discuta un acord prin care BAE sa isi mentina independenta de a vinde pe piata apararii din SUA, a declarat o sursa apropiata situatiei. 

Indicii nationali au urcat pe 14 din cele 17 piete de capital din Europa Occidentala.  Indicele CAC 40 al bursei din Paris a crescut cu 0,2%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,5%, dar FTSE 100 al bursei londoneze a coborat cu 0,2%.

Dupa anuntarea deciziei, cursul euro afiseaza un avans usor fata de dolar, de la 1,2857 dolari la 1,2901 dolari pe euro si ajunge la maximul ultimilor 4 luni.

Cotatiile internationale ale aurului si petrolului au fost de asemenea in crestere. Uncia de aur s-a apreciat cu 0,5%, la 1.744 dolari, iar barilul de titei cu livrare in octombrie a avansat cu 0,5%, la 97,67 dolari.