La mijlocul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.928,99 de puncte si se plasa la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Un nivel mai mic a fost inregistrat la 26 iulie 2010, cand BET-C avea 2.920,94 puncte.

Piata se plaseaza cu 5,86% sub nivelul de la finalul anului trecut, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, inregistreaza un recul de 8,4%.

Bursele din SUA si Asia au cazut joi cu pana la 5% din cauza temerilor investitorilor cu privire la franarea economiei americane, extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro in Italia si Spania, dar si de incercarile bancilor centrale ale Japoniei si Elvetiei de a tempera aprecierea yenu-ului si a francului elvetian. Declinul a continuat vineri si pe pietele vest-europene care au cazut cu pana la 3%, consemnand corectii apropiate de cele de joi.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, pietele din Europa Centrala si de Est erau in picaj cu pana la 3,8%. Astfel, bursa de la Bucuresti consemna cel mai sever recul din regiune.

Pe piata din Romania investitorii s-au grabit inca din predeschidere sa introduca ordine de vanzare la preturi vizibil sub ultimele cotatii de joi, insa ca si in majoritatea sedintelor cele mai mari volume au fost tot pentru actiunile Fondului Proprietatea (FP).

Piata a cazut cu 5,5% inca din primele minute si in urmatoarele doua ore a recuperat o parte din corectie, insa dupa ora 12:00 noi ordine de vanzare au impins din nou preturile in jos.

"As zice ca loc de corectie mai este. Nu cred ca este vorba inca de exagerare. Cel mai probabil multi dintre investitori se gandesc ca ceea ce se intampla acum nu este decat varful iceberg-ului. Prin urmare, orice element de afara care induce ingrijorari in pietele financiare se va transpune automat si la noi. Atat timp cat la nivel politic marile puteri financiare nu ajung la un acord concret si de durata in ceea ce priveste situatia datoriilor, vom avea parte de presiuni la vanzare si in perioada urmatoare", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, citat de Mediafax.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP), la cel mai scazut nivel de la listare

Titlurile FP au atins chiar la deschidere cel mai redus nivel de la listare, de 0,475 lei/actiune, iar ulterior au revenit usor. La ora 13:00, aceste titluri erau cotate la 0,4753 lei, pret cu 4,17% sub inchiderea de joi.

Aceste actiuni au dominat piata cu operatiuni de 35 milioane lei (8,3 milioane euro) si au asigurat, astfel 48% din rulajul bursei, de 72,7 milioane lei (17,2 milioane euro). Lichiditatea pietei era de peste patru ori mai mare decat rulajul din prima parte a sedintei precedente, de 17,6 milioane lei (4,1 milioane euro).

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 6,02%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a cazut cu 6,2%.

Scaderi severe inregistrau si actiunile OMV Petrom (8,11%), BRD (7,69%), SIF Moldova (7,19%), Transgaz (6,71%).

Dintre cele 78 de titluri listate la BVB, doar actiunile Electroagres (ELGS) erau in crestere, cu 5,92%, insa evolutia lor a venit pe un rulaj de numai 38.000 de lei.

Bursele din intreaga lume au inregistrat caderi record

Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a scazut cu 2,8% pana la ora 7:08 GMT (10:08 ora Romaniei), dupa ce a atins in debutul sedintei cel mai redus nivel din mai 2010.  Indicele coboara pentru cea de-a sasea sedinta consecutiv si a pierdut aproape 11% de la inceputul acestei saptamani. Comparativ cu debutul acestui an, FTSEurofirst 300 este in retragere cu 14%. 

"Perspectiva economica streseaza in mare masura investitorii, iar sentimentul va ramane extrem de fragil. Economia SUA incetineste si trece intr-o faza unde vom vedea implementarea reducerilor de cheltuieli. Investitorii se intreaba de unde va veni cresterea economica in contextul problemelor cu care se confrunta atat de multe guverne", comenteaza Keith Bowman, analist la Hargreaves Lansdown. 

Sectorul auto a inregistrat cele mai abrupte scaderi, din cauza temerilor privind reducerea cererii pentru automobile. Indicele industriei auto a coborat cu 4,6% in debutul sedintei.

Si bursele asiatice au inregistrat astazi cele mai abrupte scaderi din martie, de circa 4%, pe fondul unei corectii globale a pietelor de capital, cauzata de temerile privind situatia economica din Statele Unite si extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro.

Indicele MSCI Asia Pacific a pierdut 4,1% si incheie cea mai slaba saptamana din octombrie 2008, transmite Bloomberg.  Randamentele de pe piata secundara a obligatiunilor de stat japoneze cu maturitatea la zece ani au scazut la minimul acestui an. Yenul a recuperat deprecierea din prima parte a sedintei, la o zi dupa interventia guvernului nipon pentru temperarea cresterii monedei.  Indicele S&P GSCI al materiilor prime este pe cel mai indelungat trend descendent, tras in jos de petrol, zinc si grau.

Din Asia pana-n America, trecand prin Europa, indicii bursieri au pierdut ieri procente serioase

Este cea mai mare cadere din 2008 si pana in prezent. Totul din cauza speculatiilor ca Italia, adica a patra economie a Uniunii Europene, ar fi la un pas de incapacitatea de plata.

In plina agitatie, procuratura italiana a confiscat documente din birourile a doua agentii de rating, Moody's si Standard and Poor's, in cadrul unei anchete privind fluctuatiile considerate "anormale", de la bursa din Milano.

Una dupa alta, bursele din lumea-ntreaga s-au prabusit ieri cu 3, 4 sau chiar 6 procente. Azi-noapte a venit si randul celor din America; indicele Dow Jones a pierdut mai bine de 5 procente.

"Cred ca Europa a jucat cu siguranta un rol. Pentru ca, desi majoritatea investitorilor cred ca Europa poate face fata problemei datoriilor grecesti, pe langa celor din Irlanda si Portugalia, se pare ca va avea probleme mai mari incercand sa rezolve situatia din Spania si Italia", a declarat Sam Stovall de la Strategia Investitiilor Standard & Poor's.

Problema Italiei pleaca de la uriasa datorie publica. In ciuda planului de austeritate al premierului Berlusconi, exista riscul ca peste 6 ani datoria Romei sa ajunga la 150 % din PIB, daca nu se inregistreaza crestere economica.

"Pietele financiare au iesit deja in cautarea unei noi victime. Iar raspunsul acum este: Italia!", spune  Iain Begg, profesor la London School of Economics.

Paradoxal, cealalta necunoscuta, adica Spania, pare sa se miste in sfarsit, ceva mai bine. Madridul a lansat o mult asteptata emisie de obligatiuni, de 3,3 miliarde de euro, menita sa calmeze pietele.

Belgia e si ea analizata tot mai atent, dupa ce autoritatile de reglementare britanice le-au cerut bancilor din Regatul Unit sa faca publice informatiile privind expunerea fata de sectorul bancar belgian.

Cu toate acestea, unele voci indemna la calm.

"Nu, euro nu e in pericol. Asta datorita angajamentelor politice solide facute la toate nivelurile zonei euro, pentru a sprijini moneda unica, care ar trebui sa le transmita pietelor ca nu vor castiga lupta asta", a spus  Iain Begg

Chiar si-asa, FMI mai are doar 280 de miliarde de euro, fonduri insuficiente pentru a salva Spania si Italia. In plus, o implicare prea puternica in problemele statelor din zona Euro ar putea sa scada credibilitatea institutiei.

Criza se adanceste in sanul Europei

Analistii economici sustin ca Italia este la doar un pas de incapacitatea de plata. Mai mult, exista voci care spun ca si Franta ar putea fi destabilizata daca pietele financiare nu se calmeaza. In plina agitatie, Comisia Europeana recunoaste ca Bruxelles-ul vrea mai multi bani ca sa poata mentine stabilitatea monedei unice.

Problema Italiei pleaca de la uriasa sa datorie publica. In ciuda planului de austeritate al premierului Berlusconi, exista riscul ca peste 6 ani datoria Romei sa ajunga la 150% din PIB daca nu se inregistreaza crestere economica.

Banca Centrala Europeana a anuntat ca nu va schimba dobanda de referinta, pentru a nu provoca noi fluctuatii la burse. Asta n-a impiedicat insa indicii bursieri de pe continent sa scada pentru a treia zi consecutiv.

FMI a ramas fara bani

Fondul Monetar International (FMI) ar putea avea nevoie de resurse financiare suplimentare pentru a avea forta suficienta sa ajute statele care se confrunta cu dificultati privind balanta de plati, a declarat directorul general al Fondului, Christine Lagarde.

Nu este foarte departe momentul in care vom fi probabil nevoiti sa analizam aceasta chestiune", a spus Lagarde.