Potrivit publicației citate, România a decis să diminueze contribuțiile la fondurile private de pensii pentru că Executivul se străduiește să își respecte promisiunile ambițioase privind reduceri de taxe și majorării de salarii, fără însă a încălca limita de deficit bugetar impusă de UE, respectiv 3% din produsul intern brut.

Potrivit legislației, românii cu vârsta sub 35 de ani direcționează o parte din contribuțiile sociale spre schemele de pensii private care vor completa pensia de la stat. Însă, Guvernul de la București a decis să reducă contribuțiile la pilonul II de pensii private de la 5,1% până la 3,75% începând din 2018.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras atenţia că reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români.

”Reducerea în premieră a contribuţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital”, se arată într-un comunicat transmis de APAPR.

Potrivit asociaţiei, la finalul lunii septembrie 2017 existau în România şapte milioane de participanţi la fondurile de pensii private Pilon II, iar suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câştigul total din investiţii este de peste 7 miliarde de lei.

Peste un milion de participanţi au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de către instituţii precum OECD şi Better Finance, Pilonul II din România se situează în topul celor mai performante fonduri de pensii private din statele europene”, se mai arată în comunicat.

Potrivit unui studiu european independent, realizat de Federația Asociațiilor de Consumatori de Produse Financiare (Better Finance), între 2008 și 2016, fondurile private de pensii din România au înregistrat randamente anuale de 5,3% după deducerea comisioanelor și inflației, unele din cele mai bune randamente din rândul schemelor de pensii din Europa.

"România a putut să pună la punct scheme de pensii private excelente și nu ar trebui să înceapă să le dezmembreze prin scăderea nivelului contribuțiilor guvernamentale", a declarat Janwillem Bouma, președintele PensionsEurope, o asociație a fondurilor de pensii, cu sediul la Bruxelles.

Guvernul de la București a adoptat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, un act normativ care prevede diminuarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% începând din 2018.