Potrivit cercetarii, desi cele mai multe tari din regiune vor inregistra cresteri economice pozitive in 2010, nu este previzibila o revenire la ratele inalte de crestere de dinaintea crizei globale. Exporturile se relanseaza, dar cererea interna va ramane slaba.

Pentru a stimula cresterea economica, statele emergente din Europa vor fi nevoite sa isi reconsidere modelele de crestere.

Multe tari ar trebui sa isi diminueze dependenta de domenii precum cele bancar, constructii si imobiliar - care au cunoscut o dezvoltare exploziva inainte de criza - si sa se concentreze in schimb pe dinamizarea prezentei lor pe pietele mondiale', se arata in articolul care analizeaza situatia din Europa in perspectiva apropiatei vizite pe care directorul general FMI, Dominique Strauss-Kahn, o va face in Polonia si Romania, in zilele de 29-30 martie.

Sarcina critica pentru tarile din Europa de Vest va fi reducerea datoriei publice la niveluri sustenabile, pentru a reduce temerile privind stabilitatea economica.

Studiul FMI arata ca pana in 2014, datoria publica va atinge o medie de 110 la suta din PIB in economiile avansate din tarile occidentale, cu 35 la suta mai mult decat in perioada de dinaitea crizei.

Dificultatea va fi sa se consolideze politica fiscala fara a submina relansarea, care este inca fragila in multe tari din zona euro', arata autorii articolului, care spun ca FMI estimeaza in 2010 o crestere economica de 1 la suta pentru statele din zona euro.