ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) a anuntat la inceputul acestei saptamani ca a extins pana vineri perioada de consultare publica pentru proiectul de regulament privind listarea pe o piata din alt stat membru UE prin intermediul titlurilor de interes a actiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata din Romania. FP vrea sa se listeze la Londra prin intermediul titlurilor de interes (depositary interests).

"Extinderea termenului limita a fost o surpriza pentru FP, dar suntem inca in limitele de timp agreate cu ASF, iar ei stiu termenele care ne-au fost acordate de actionari, astfel ca speram ca saptamana urmatoare sa vedem decizia finala", a spus Konieczny.

Fondul spera astfel sa se listeze la Londra in prima jumatate a lunii decembrie. "Avem deja aranjamente cu bursa de la Londra. Saptamana urmatoare este aproape ultimul moment pentru obtinerea aprobarii (din partea ASF, n.r.). Orice intarziere ar risca sa fim nevoiti sa facem listarea in timpul Sarbatorilor de Craciun", a spus managerul Fondului.

O situatie in care Fondul Proprietatea s-ar lista chiar inaintea Craciunului pe piata de capital britanica este de evitat, a afirmat el.

"Doar daca nu avem incotro, dar ar arata foarte neprofesionist atat din partea noastra, cat si din partea Romaniei. Am vrut sa folosim evenimentul listarii pentru a aduce mai multi investitori in Romania, pentru a imbunatati perceptia fata de Romania. Altfel, investitorii ar spune: «Uite-i si pe prostii astia, au facut listarea de Craciun. Cine face asa ceva?!». Asa ca vrem sa fim profesionisti si sa folosim acest eveniment pentru a promova Romania, sa aducem vorbitori importanti (la intalnirile cu investitori, n.r.) si sa aratam angajamentul Romaniei fata de pietele de capital, iar asta se poate face inainte de sfarsitul lunii decembrie, altfel oamenii vor fi prea ocupati cu cumparaturile de Craciun", a spus Konieczny, intrebat daca Fondul este dispus sa se listeze la Londra chiar si in Ajunul Craciunului.

Pregatirea listarii la Londra are loc de mai mult timp, iar Konieczny spera in aprilie ca intrarea Fondului Proprietatea pe piata britanica va avea loc in septembrie sau octombrie. Listarea a fost intarziata, intrucat Fondul Proprietatea nu a primit aprobarea din partea ASF.

Contactat de Mediafax, Mircea Ursache, vicepresedintele responsabil de piata de capital la ASF, a afirmat ca spera ca regulamentul sa fie aprobat saptamana urmatoare, insa procesul depinde de informatiile primite de ASF in timpul consultarii publice.