Mobius spune ca FP va rascumpara actiuni doar cand pretul pe bursa va scadea

Mark Mobius, presedintele-executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a declarat marti ca FP va rascumpara actiuni doar cand pretul pe Bursa va scadea.

"Vom cumpara ca sa mentinem pretul. Acum pretul este 0,6 si este in crestere. Daca rascumparam acum sigur va mai creste. De ce sa rascumparam acum cand e pe crestere?", a spus Mobius.

Administratorul FP a anuntat ca va incepe marti, in ziua listarii Fondului, programul de rascumparare a maximum 9,98% din actiunile FP, la preturi cuprinse intre 0,2 lei/titlu si 1,5 lei/titlu.

"Daca Guvernul vine maine si spune ne pare rau si dam inapoi banii de la Romgaz plus dobanda, privatizam Hidroenergetica si Nuclearelectrica si noi ramanem cu 20%, atunci sa va uitati la pret", a mai spus Mobius.

Franklin Templeton a anuntat la inceputul lunii ianuarie ca este "dezamagit" de transferul sumei de 400 milioane lei din partea Romgaz catre bugetul statului si ca Fondul va folosi in continuare toate mijloacele legale pentru recuperarea banilor, prin anularea deciziei AGA din 30 noiembrie. FP a cerut, de asemenea, revocarea administratorilor Romgaz care au votat donatia catre stat.

A doua listare a Fondului Proprietatea va fi la Londra, Viena sau Hong Kong

A doua listare a Fondului Proprietatea (FP) va fi la Londra, Viena sau Hong Kong, a mai declarat marti presedintele-executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, adaugand ca bursele din Asia dispun de fonduri mari.

"Sa nu ne uitam numai spre Vest, ci sa ne uitam si spre Est, spre Asia, la tari cum sunt Japonia si China care dispun de sume mari. Putem sa listam si la Hong Kong. O mare companie ruseasca s-a listat la Hong Kong si a strans miliarde de dolari. (...) Ne uitam la toate posibilitatile, la burse precum Londra, Varsovia, Viena, Hong Kong si chiar New York", a aratat Mobius.

El a precizat insa ca e greu de inaintat un termen pentru a doua listare.

"E greu de spus cand se va intampla a doua listare. Poate sa fie in 2015, poate chiar anul viitor, oricand. Daca pretul la BVB ajunge sa aiba o prima (sa fie peste valoarea unitara a activului net), atunci putem face oferte sa aducem bani. Prima noastra preocupare este castigarea increderii investitorilor straini. Care e folosul sa vinzi ceva unor investitori straini, cand Guvernul vine, ca in cazul Romgaz, si ne ia din active? Incerc sa inteleg care este mentalitatea Guvernului", a mai spus Mobius.

Recorduri la tranzactiile de azi

De azi, actiunile Fondului Proprietatea au inceput sa fie tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, deschizand prima sedinta la un pret de 0,602 lei, sub valoarea nominala de 1 leu, dar pe un rulaj de 23 milioane de actiuni!

Transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) insumau peste 48 milioane de lei (peste 11 milioane de euro), dupa prima jumatate de ora de tranzactionare de la BVB, iar piata consemna o corectie de 0,36%.

Pana la ora 10:30, au fost tranzactionate 79,2 milioane de actiuni FP, reprezentand 0,57% din capitalul Fondului, iar la ora mentionata cotatia se situa la 0,619 lei.

Titlurile FP au deschis prima sedinta de tranzactionare de la BVB la un pret de 0,602 lei, sub valoarea nominala de 1 leu, pe un rulaj de 23 milioane de actiuni.

Cotatia actiunilor a variat in prima jumatate de ora intre un minim de 0,602 lei si un maxim de 0,63 lei pe unitate. La ora 10:15, operatiunile se incheiau la un pret de 0,624 lei.

In jurul orei 10:30, valoarea tranzactiilor cu FP era de 48,71 milioane lei, iar lichiditatea totala a BVB era de 51 milioane lei (circa 12 milioane de euro).

Indicele care reflecta evolutia celor cinci SIF, BET-FI, era singurul pe plus, cu un castig de 0,55%.

Actiunilor din sectorul energetic, BET-NG, consemnau o corectie de 0,59%, iar transferurile cu primele zece titluri in functie de lichiditate se realizau la preturi cu 0,41% mai mici.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, consemna o pierdere de 0,13%.

Conform unor surse care au intermediat tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea prin cesiune la Depozitarul Central, ultimele operatiuni pe "piata gri" au fost realizate la preturi care au variat intre 0,48 si 0,52 lei/titlu.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

La finalul anului trecut, statul detinea, prin Ministerul Finantelor Publice, 38,88% din actiunile FP, iar restul titlurlor erau in portofoliile a 175 de companii si fonduri de investitii (19,49%) si a 5.196 de persoane fizice (41,63%).

Estimari

Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea ar putea depasi 3 milioane euro, medie zilnica, astfel ca lichiditatea BVB va creste la peste 10 milioane euro, iar operatiunile de mari, cand titlurile FP debuteaza la bursa, vor fi foarte mari, declara saptamana trecuta seful CA al Bursei de Valori, Stere Farmache.

Pe de alta parte, Farmache a spune ca are incredere ca administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, poate apara drepturile Fondului astfel incat sa inspire incredere investitorilor straini.

Vezi AICI cum poti face bani cu Fondul Proprietatea!

FP incepe marti sa rascumpere 9,98% din propriile actiuni la preturi intre 0,2 lei si 1,5 lei

Franklin Templeton, administratorul Fondul Proprietatea (FP), va incepe marti, in ziua listarii Fondului, programul de rascumparare a maximum 9,98% din actiunile FP, la preturi cuprinse intre 0,2 lei/titlu si 1,5 lei/titlu.

Programul va fi derulat in perioada 25 ianuarie 2011 - 1 martie 2012, potrivit unui comunicat transmis, luni, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Dupa incheierea programului, capitalul social al Fondului va fi redus cu valorea nominala a actiunilor rascumparate. Diminuarea capitalului va fi propusa, ulterior, actionarilor, se spune in comunicat.

Titlurile rascumparate vor fi platite din profitul distribuibil pe care-l are FP sau din alte rezerve inscrise in ultima situatie financiara anuala.

Programul de rascumparare a fost aprobat de actionarii FP in luna septembrie.

In AGA din 6 septembrie, presedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius, i-a informat pe actionarii Fondului ca programul de rascumparare s-ar putea derula numai in cazul in care pretul actiunilor FP la Bursa ar fi mai mic decat valoarea unitara a activul net. La finalul anului trecut activul net al Fondului era de 15,328 miliarde lei, respectiv de 1,1124 lei/actiune.

Conform unor surse care au intermediat tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea prin cesiune la Depozitarul Central ultimele operatiuni pe "piata gri" au fost realizate la preturi care au variat intre 0,48 0,52 lei/titlu. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1 leu.

Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea direct la Depozitarul Central au fost oprite din 22 decembrie 2010 si vor fi reluate marti. Vanzarea actiunilor FP este permisa, prin lege, incepand din luna martie 2008.

Fondul va fi listat direct la categoria I a BVB, fara oferta publica initiala pentru vanzarea de actiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

La finalul anului trecut, statul detinea, prin Ministerul Finantelor Publice, 38,88% din actiunile FP, iar restul titlurlor erau in portofoliile a 175 de companii si fonduri de investitii (19,49%) si a 5.196 de persoane fizice (41,63%).