Castigul mediu anual de la lansare si pana in prezent al tuturor fondurilor de pensii obligatorii este de 17,7%, in timp ce in cazxul pensiilor facultative, castigul mediu anual este de 10,2%.

Pentru comparatie, tinta de inflatie pentru intreg anul 2010 a Bancii Nationale a Romaniei este de 3,5%.

In ultimul an (martie 2009 – martie 2010), rata estimata a inflatiei se situeaza intre 4%-5%. In cursul anului 2009, dobanda bancara medie pentru depozitele in lei ale populatiei a fost de 12,5%.

Potrivit APAPR, principalele motoare de crestere a randamentelor au fost actiunile si obligatiunile corporative detinute de fondurile de pensii private. In acelasi timp, reducerea semnificativa a dobanzilor pe piata interna a dus la cresterea preturilor la titlurile de stat din portofoliile fondurilor de pensii.

Fondurile de pensii private au mai marcat un trimestru de crestere puternica, valorificand oportunitatile de piata in beneficiul celor peste 5 milioane de contributori la sistem. Rezultatele investitionale deosebite au venit din echilibrul reusit de administratori in alocarea activelor intre actiuni si obligatiuni, in conditiile in care ambele clase au performat foarte bine in perioada analizata”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR.

La fondurile de pensii private obligatorii constribuie peste cinci milioane de salariati, in timp ce la fondurile facultative contribuie peste 193.000 de participanti.