In cei sapte ani de functionare, fondurile de Pilon II au incasat de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) si Casa de Pensii Sectoriala a Armatei (CPS MApN) contributii brute in valoare totala de 16,72 miliarde lei, ajungand sa administreze active nete in valoare de 21,2 miliarde lei.

'Diferenta, respectiv suma de 4,48 miliarde lei, reprezinta castigul net realizat exclusiv in beneficiul celor peste 6,3 milioane de participanti la aceste fonduri de pensii private. In termeni de randament investitional, castigul reprezinta o performanta medie de 10,93% pe an in cei sapte ani de activitate', informeaza APAPR, intr-un comunicat.

Circa 93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate in Romania, in active locale. Pe Bursa de Valori de la Bucuresti, detinerile fondurilor de pensii private depasesc, in prezent, 850 de milioane de euro, plasandu-le in categoria celor mai mari investitori institutionali locali. in prezent, fondurile de pensii reprezinta circa 10-15% din lichiditatea Bursei de la Bucuresti.

De asemenea, in cadrul ofertelor publice initiale si secundare, atat pe piata de actiuni (privatizari partiale prin listare: Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica) cat si pe cea de obligatiuni (emisiuni precum Transelectrica si Primaria Municipiului Bucuresti), fondurile de pensii private au cumparat intre 15% si 25% din oferte.

Potrivit unor studii recente, citate in comunicat, fondurile de pensii de Pilon II sunt singura resursa de economisire financiara pentru o pondere consistenta a populatiei, in special in randul celor cu venituri mici si fara solutii de economisire-investire in alte instrumente. Potrivit acelorasi studii, fondurile de pensii private vor fi in masura sa asigure o completare semnificativa a ratei de inlocuire (a salariului prin pensie) la varsta retragerii din activitate, rata de inlocuire suplimentara ajungand pana la 20%.

Citeste si: Telekom Romania scoate la vanzare un pachet de 24 de proprietati imobiliare. Care sunt preturile