Taxa va fi platita de companiile a caror capitalizare bursiera depaseste un miliard de euro si au sediul social in Franta.

Un numar relativ redus de companii mari listate la bursa din Paris, dar care au sediul social in strainatate, precum EADS si ArcelorMittal, nu vor plati aceasta taxa.

Potrivit Ministerului francez de Finante, taxa va fi aplicata in cazul a 80%-85% din tranzactii, urmand sa aduca venituri de 1,1 miliarde de euro pe an, respectiv 460 de milioane de euro in 2012.

O taxa de 0,01% va fi aplicata in cazul operatiunilor cu produse care favorizeaza speculatiile, precum cele cu asigurarile de default (Credit Default Swap), dar si tranzactiilor de tip short-selling (in lipsa).

Franta a insistat pentru introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare la nivel international, dar presedintele Nicolas Sarkozy a decis, odata cu apropierea alegerilor prezidentiale din aceasta primavara, sa nu mai astepte. Taxa este mai putin ambitioasa decat cea prevazuta intr-un proiect de directiva europeana, care ar fi adus numai in Franta venituri de sapte miliarde de euro, potrivit calculelor de la Bruxelles.

Autoritatile de la Paris au dat asigurari ca proiectul unei astfel de taxe isi urmeaza cursul, in pofida opozitiei Marii Britanii. Guvernul francez a facut referire la o scrisoare adresata marti de noua state din zona euro presedintiei daneze a UE, pentru accelerarea proiectului.

Pe langa Franta, statele semnatare ale scrisorii sunt Germania, Italia, Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Grecia si Portugalia. Numarul tarilor care vor aceasta taxa nu este mic si, in cazul unui esec al introducerii la nivel european, acestea ar putea intra intr-un sistem de cooperare, cu conditia sa fie minim noua state, potrivit Ministerului francez de Finante.

Citeste si:

Cea mai asteptata listare la bursa din acest an. Facebook a depus oferta publica initiala. Vrea sa tranzactioneze titluri de 5 mld. dolari

Holdingul lui Warren Buffet a tras in jos, in 2011, indicele S&P 500 pentru a doua oara in ultimii 21 de ani