Departamentul Muncii a anuntat, joi, ca numarul cererilor initiale pentru ajutor de somaj a scazut cu 5.000 in ultima saptamana, la 395.000, in timp ce analistii antipau 400.000. Datele pozitive privind piata muncii au sustinut pietele de capital.

Indicele industrial Dow Jones a avansat cu 1,08%, Standard & Poor's 500 cu 1,07%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 1,54%.

Actiunile europene au inchis in crestere sedinta de tranzactionare de joi dupa o sedinta volatila, sustinute de date peste asteptari privind piata muncii din Statele Unite si o revenire a cotatiilor din sectorul bancar, transmite Reuters.Indicele STOXX Europe 600 Banks a urcat cu 3,2%, actiunile grupului francez Societe Generale avansand cu 3,7%, dupa o sedinta in care volumul titlurilor bancii tranzactionate a depasit de aproape cinci ori media ultimelor 90 de zile.

Miercuri, cotatia Societe Generale s-a prabusit cu 15%, dupa zvonuri pe pietele de capital privind stabilitatea fiananciara a grupului si o posibila retrogradare a Frantei, ambele negate ulterior. "Vanzarile au fost foarte mari, iar acum exista un moment de respiro, dar nu sunt sigur ca va dura. Bancile au fost cele mai vulnerabile actiuni si au devenit avangarda recuperarii. Foarte importante au fost datele privind cererile initiale pentru somaj din SUA, peste asteptari, care indica un trend de imbunatatire pe piata muncii", a afirmat Mike Lenhoff, analist la compania Brewin Dolphin Securities.

Indicele FTSEurofirst 300, care includ cele mai importante companii europene, a avansat cu 2,6%, insa se afla in scadere cu 21,6% fata de maximul acestui an, atins in februarie.

Pe marile burse europene, indicii DAX german, FTSE 100 britanic si CAC 40 francez au urcat cu 0,39-2,89%.

Bursa de la Bucuresti inchide pe minus

Bursa inchide ziua in scadere cu 0,6%, dupa o sedinta cu volatilitate ridicata in special pe actiunile din sectorul financiar, unde BRD si Banca Transilvania au cazut cu pana la 6,8% si apoi au recuperat o parte din corectii. Miscarile au fost influentate in continuare de oscilatiile pietelor externe. 

Piata a oscilat usor pana in jurul orei 14:20, insa de la acest moment  au fost introduse mai multe ordine de vanzare in special pentru actiunile bancilor si ale celor cinci SIF-uri. Astfel, presiunea la vanzare a impins cotatiile din ce in ce mai jos, dupa ce bursele vest-europene si piata futures din SUA s-au intors pe teritoriu negativ. 

Punctul minim al indicelui general al pietei, BET-C, a fost atins in jurul orei 15:00, cand bursa era in scadere cu aproape 2,8%, insa ulterior piata a recuperat o parte din corectie si a incheiat ziua in scadere cu numai 0,59%.

Recuperarea a fost determinata de revenirea usoara a pietei futures si de perioade de intoarcere pe crestere burselor de la Frankfurt si Londra. 

"Acestea sunt zile de trading, in care intra in piata numai speculatorii, cei care au destul sange rece sa riste, insa intra pe actiuni numai pentru cateva ore, cel mult o zi doua. Au speculat o revenire sau scadere a pietelor, au vazut ca merge sau nu in directia pe care au luat pozitie si ies imediat. Altfel nu se poate explica volatilitatea mare pe care o vedem zilele acestea, in care in interval de cateva ore sunt oscilatii de cateva sute de puncte pe indici. Asa ceva nu se intampla atunci cand sunt si jucatorii pe termen mai indelungat in piata, insa acestia au luat o pauza acum si stau deoparte pana se linistesc apele", a declarat pentru Mediafax directorul general adjunct al Intercapital Invest, Adi Lupsan. 

El crede ca in ultimele zile investitorii care au luat anumite pozitii nu au actionat pe baza unor analize fundamentale ale companiilor la care au cumparat actiuni, ci doar pe baza de intuitie si de sentiment.