Memorandumul este aprobat in contextul in care Ministerul Economiei a lansat recent in dezbatere un proiect de ordonanta de urgenta prin care perioada de listare la bursa a unor actiuni la companii de stat este extinsa cu un an, pana in 31 decembrie 2013. 

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta presei straine, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu va reusi, probabil, sa respecte unele termene convenite cu Fondul Monetar International privind vanzarea de participatii la companiile de stat, deoarece disputele politice dintre presedinte si premier intarzie procesul. 

In luna mai, FMI a anuntat ca programul de privatizare a "derapat", unele licitatii esuand pentru ca nu au fost bine pregatite, iar Fondul a decis sa se concentreze pe sase companii, respectiv Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz si ofertele publice la Tarom si CFR Marfa. 

Luna aprilie a fost termen pentru vanzarea la bursa a 15% din actiunile Transgaz, insa pana acum a fost selectat doar intermediarul operatiunii.

In urma cu doua saptamani, Standard & Poor's a modificat perspectiva ratingului "BB+" al Transgaz de la "stabila" la "negativa", anticipand ca ar putea cobori in viitorul apropiat calificativul companiei din cauza incertitudinilor privind reglementarea si presiunilor din partea Guvernului pe politica de dividende. 

Transgaz Medias este operatorul retelei nationale de transport al gazelor naturale. Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.