Actiunile Berkshire Hathaway au scazut anul trecut cu 4,7%, in timp ce indicele S&P 500 a stagnat. Valoarea de piata a companiei a crescut in ultimii 21 de ani de aproximativ 17 ori, in timp ce indicele S&P 500 a crescut de patru ori. Valoarea participatiei lui Buffett la companie s-a depreciat anul trecut cu 2 miliarde de dolari.

Ca medie trimestriala, valoarea actiunilor Berkshire a scazut in trimestrul al treilea la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani raportat la valoarea de piata. Schema de rascumparare de actiuni a fost lansata in septembrie. Scaderea de pe bursa a fost determinata in principal de costurile ridicate cu plata politelor de asigurare in urma dezastrelor naturale de anul trecut, dar si de pierderi inregistrate pe un portofoliu speculativ de derivate.

Demisia managerului David Sokol, in luna martie, a ridicat semne de intrebare privind succesorii lui Buffett, in varsta de 81 de ani, la conducerea holdingului. In 1990, ultima data cand a tras in jos indicele S&P 500, valoarea de piata a Berkshire a scazut cu 23%, in timp ce indicele bursier a pierdut 6,6%.

Pe langa activitatile de baza din sectorul asigurarilor si serviciilor financiare, Berkshire detine pachete semnificative de actiuni la numeroase companii importante.

Compania este cel mai mare actionar al grupului bancar Wells Fargo si al American Express si detine pachetul majoritar la Burlington Northern Santa Fe, cel mai mare operator feroviar din SUA, si la MidAmerican Energy Holdings, important furnizor de energie.

Berkshire detine de asemenea participatii importante la Coca-Cola, Kraft Foods si Munich Re.

Citeste si:

Adevarul despre efectul "ianuarie" in economie