Tensiunea a urcat brusc ieri pe pietele finan­ciare internationale dupa ce una dintre cele mai mari case de clearing din lume, LCH Clear­net din Marea Britanie, a cerut o garantie de 11% in loc de 6% pentru decontul obligatiunilor italiene scadente la zece ani, scrie Ziarul Financiar.

Acesta a fost momentul de la care a plecat deriva pietelor financiare, detinatorii de obliga­tiuni italiene vrand dintr-odata sa scape de expunerea pe Italia. Bursele europene au inregistrat scaderi puternice ieri, de pana la 2,7%, iar costurile de imprumut ale Italiei au atins nivelurile la care Grecia, Irlanda si Portugalia au fost nevoite sa ceara ajutor financiar international, in con­ditiile in care promisiunea controversatului premier italian Silvio Berlusconi de a demisiona nu a reusit sa tempereze temerile pietelor, scrie presa internationala.

Randamentele obligatiunilor italiene scadente la 10 ani au depasit valoarea de 7,4%, prag la care costurile de imprumut sunt considerate ca fiind nesustenabile.

De asemenea, euro a coborat pe pietele europene cu 2% fata de moneda americana, la 1,3631 dolari.

Citeste mai multe despre gigantii indatorati si consecintele pe care le produc acestia pe pietele financiare pe www.zf.ro