"Nu cred ca pietele se vor duce in jos din cauza Greciei, sau a varfului fiscal, pentru ca nu va avea loc un varf fiscal. Piata va scadea pentru ca profiturile companiilor vor incepe sa dezamageasca, iar economia mondiala abia daca va creste anul viitor, sau chiar se va contracta", a declarat Faber, autorul raportului "Gloom, Boom and Doom", pentru CNBC.

In opinia sa, actiunile incluse in indicele Standard&Poor 500 vor scadea cu cel putin 20%, fata de un varf atins in luna septembrie.

Faber a dat ca exemplu actiunile Apple, care au scazut cu 20% fata de septembrie si cu 14% in ultima luna, din cauza rezultatelor sub asteptari raportate de companie.

In ultimele cateva saptamani, increderea investitorilor a fost afectata de rezultatele dezamagitoare ale unor giganti corporatisti precum Amazon, McDonald’s si Google.

Faber a aratat ca asa-numitul varf fiscal din SUA, o majorare automata de taxe si redeceri de cheltuieli de la 1 ianuarie 2013, in lipsa unui acord in Congres pentru economii bugetare, se va limita la unele cresteri minore de impozite "in urmatorii cinci ani" si unele restrangeri ale cheltuielilor "in 100 de ani".

In opinia sa, SUA au nevoie sa sufere, fapt demonstrat de masurile de austeritate din Europa, care incearca, cu un un anumit grad de succes, sa reduca deficitele bugetare.

"Va fi suferinta, una substantiala. Intrebarea este daca sa suportam mai putina durere acum, prin austeritate, sau sa riscam o prabusire completa a societatii in 5-10 ani", a spus Faber, adaugand ca in SUA este lipsa de vointa politica pentru rezolvarea problemei bugetului.

Investitorul crede ca stimulentele bancilor centrale sunt inutile, singura solutie pentru restructurarea sistemului financiar fiind implozia pietelor. "Intregul sistem financiar mondial trebuie resetat si nu va fi resetat de bancile centrale ci de implozia pietelor, fie a celor monetare, fie a celor pentru obligatiuni sau actiuni", a adaugat Faber.

In acest caz, investitorii vor fi fericiti daca vor mai avea 50% din valoarea actuala a activelor, a apreciat el.