Departamentul pentru Energie, actionarul majoritar al celor trei companii, va plasa pe bursa 51% din capital distribuitorului de energie Electrica SA. Inainte de aceasta operatiune, compania va fi divizata prin separarea unei firme care va prelua toate participatiile minoritare detinute la alte societati.

Electrica este actionar minoritar la ENEL Energie Muntenia (unde detine 23,57%), ENEL Distributie Muntenia (23,57%), ENEL Distributie Banat (24,86%), ENEL Distributie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distributie (27%), E.ON Energie Romania (3,78%) si Electrica Soluziona (49%). Totodata, Electrica SA are 0,5% din actiunile Bursei Romane de Marfuri.

"Toate pachetele minoritare de actiuni detinute de Electrica vor fi transferate intr-o societate de administrare a statului", a afirmat Nita.

Totodata, inainte de listarea la bursa, trei dintre filialele Electrica Serv, firma controlata integral de Electrica SA, vor fi lichidate. Cele trei filiale care vor intra in lochidare deservesc regiunile Banat, Dobrogea si Moldova.

Hidroelectrica va iesi pe piata de capital cu un pachet de 15%. Hidroelectrica are un capital social de 4,47 miliarde de lei si este cel mai mare producator de energie din Romania.

In cazul Electrica si Hidroelectrica, o parte din actiuni vor fi vandute sub forma de certificatele de depozit. Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2012 prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Statul va lista 15% din capitalul companiei.