OTP Bank Romania a intrat, de astazi, in programul Prima Casa 4. Institutia financiara va acorda credite in valoare de aproape 9,7 milioane de euro, potrivit unui comunicat al bancii. 

Toti cei care vor sa-si achizitioneze o locuinta prin intermediul programului Prima Casa 4, in parteneriat cu OTP Bank se pot imprumuta cu maximum 57.000 de euro (credit acordat pentru locuintele finalizate) sau cu 66.500 de euro (credit acordat pentru locuinte noi), pe o perioada de rambursare de cel mult 30 de ani. Totodata, la contractarea creditului, acestia trebuie sa plateasca un minim de 5% din valoarea imprumutului.

OTP Bank ofera o dobanda de 5,42% (EURIBOR la 3 luni + 4%) si o dobanda anuala efectiva de 5,56% pentru creditele in euro sau o rata de 8% (ROBOR la 3 luni + 2,5%) si DAE de 8.3% pentru creditele in lei. Institutia bancara nu percepe comisioane pentru acordarea si administrarea imprumutului sau pentru analiza dosarului de credit.

De exemplu, pentru un credit in valoare de 40.000 de euro, contractat pe o perioada de 30 de ani, DAE va fi de 5,56%, rata lunara de 225,11 euro, costul total al creditului ajungand la 41.110,5 euro. Creditorul va plati o suma totala in valoare de 81.110,5 euro.

Daca clientul opteaza insa pentru un credit in lei, in valoare de 150.000 de lei, contractat pe o perioada de 30 de ani, DAE va fi de 8.3%, rata lunara de 1.100,65 lei, costul total al creditului 246.234 lei, iar suma totala platita de 396.234 lei.

La data solicitarii creditului, beneficiarii trebuie sa declare pe propria raspundere ca nu detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin programul Prima Casa, cu suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

„Pentru OTP Bank Romania, participarea in cea de-a patra etapa a programului Prima Casa reprezinta continuitatea unui spirit de business ce are in centrul sau satisfacerea nevoilor reale ale clientilor nostri. De la inceput, am considerat aceasta initiativa ca fiind una laudabila, ce vine in ajutorul segmentului tanar de populatie, segment pe care, la randul nostru, vom continua sa il sustinem”, spune László Diósi, CEO OTP Bank Romania.

OTP Bank Romania este subsidiara a OTP Bank, grup bancar independent din Europa Centrala si de Est. OTP ofera servicii universale in tari precum Ungaria, Romania, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia sau Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de aproape 1.500 de unitati.

Pe lista bancilor care au semnat contractul cu Fondul se afla BCR, CEC Bank, Alpha Bank si BRD

Programul se adreseaza oricarei persoane fizice care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, sau care detine cel mult o unitate locativa, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

Programul guvernamental "Prima Casa" a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

Guvernul a decis, in martie, ca garantia statului sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.