Fondul de capital de risc Accel Partners, fondul de hedging Tiger Global Management, banca de investitii Goldman Sachs, cofondatorul PayPal Peter Thiel si companiile controlate de mogulul rus Yuri Milner vor obtine, in urma ofertei, la pretul median de 36 de dolari pe actiune, castiguri estimate la 3,8 miliarde de dolari, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Cel mai mare castigator va fi fondul Accel Partners, cu aproape 1,77 miliarde de dolari. 

Compania Digital Sky Tehnologies, controlata de Milner, va vinde joi 19 milioane de actiuni pentru 1,6 miliarde de dolari.

Mail.ru, un alt investitor Facebook din portofoliul miliardarului rus, va obtine alte 705 milioane de dolari. 

Goldman Sachs se pregateste sa vanda peste 28 de milioane din actiunile Facebook pe care le detine, urmand sa atraga peste 1 miliard de dolari. 

Mark Zuckerberg, care a fondat Facebook in 2004 in campusul Universitatii Harvard, va incasa aproape 1,1 miliarde de dolari. 

Peter Thiel, cofondator al PayPal, va castiga 606 milioane de dolari. 

Fondurile de capital de risc Meritech Capital si Greylock Partners vor incasa 252 milioane dolari, respectiv 274 milioane dolari, iar gigantul software Microsoft va obtine 236 milioane de dolari. 

Fondul de capital privat Elevation Partners, care numara printre fondatorii sai si pe artistul Bono, liderul trupei U2, are de castigat 166,4 milioane de dolari din oferta publica a Facebook. 

Mark Pincus, cofondator al Zynga, care dezvolta unele dintre cele mai de succes jocuri pentru retele de socializare, se pregateste sa bage in buzunar, vineri, 36,3 milioane de dolari. 

Reid Hoffman, cofondator al LinkedIn, va atrage 34 milioane de dolari. 

Printre actionarii "vechi" ai Facebook care au decis sa nu vanda din participatii la oferta publica se numara cofondatorul Napster Sean Parker, presedinte fondator al Facebook, Dustin Moskovitz, coleg de camera cu Zuckerberg in facultate si cofondator al Facebook, mai multi directori executivi din cadrul companiei si fondul de capital de risc Andreessen Horowitz.

Facebook va vinde 422 milioane de actiuni la preturi intre 34-38 dolari pe unitate, astfel ca ar putea atrage de pe piata intre 14 miliarde dolari si 16 miliarde dolari.