"Nu este niciun fel de modificare faţă de ceea ce am comunicat acum trei luni şi eu, şi domnul preşedinte Liviu Dragnea, în sensul că nu se desfiinţează acest pilon II de pensii, nici nu am avea cum să facem acest lucru, doar că analizăm la ora actuală posibilitatea ca fiecare persoană să poată să opteze, adică să nu mai fie o obligaţie prin lege ca persoana să fie şi la pilonul 1, şi la pilonul 2 de pensii şi să-i dăm posibilitatea să opteze", a explicat Vasilescu la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a adăugat că şi ea a optat la vremea respectivă doar pentru pilonul I.

"Aşa este corect. Eu, la vremea respectivă, aşa am făcut. Eram exact între vârsta de 34 şi 35 de ani, în acel an s-a putut opta, nu am fost redistribuită direct la pilonul II - aşa cum spunea astăzi un personaj din Parlament care nu avea cum să cunoască situaţia mai bine decât mine - şi eu, la vremea respectivă, am optat să rămân doar la pilonul I de pensii, pe considerentul că niciodată statul nu poate să dea faliment. Când vorbim de firme private, este cu totul altă discuţie, dar eu vă invit să aşteptaţi această iniţiativă, ca să vedeţi despre ce este vorba cu certitudine. Ca şi concluzie: nu se desfiinţează pilonul II de pensii", a menţionat ea.

Olguţa Vasilescu a mai precizat că va prezenta cifre care să arate celor interesaţi cât de eficient sau ineficient este pilonul II de pensii.

Ideea ca Pilonul II de pensii private să devină optional a fost lansată, anul trecut, de fostul premier Mihai Tudose.

Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii. La pilonul I, la pilonul II... Toţi la pilonul I... Nu desfiinţează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opţional. Românul va avea un tablou în faţă. Eu cu contribuţia mea atât obţin pe punctul de pensie, dincolo atât obţin ca randament”, declara Mihai Tudose, anul trecut.

Declaraţia a fost făcută în contextul scandalului iscat în jurul Pilonului II de pensii. Premierul afirma săptămâna trecută că se va face o analiză pe Pilonul II de pensii.

Mihai Tudose a spus că nu există naţionalizare „sub nicio formă”, aşa cum se vehicula iniţial. Apoi, potrivit unor surse, planurile Guvernului erau de a diminua de la 5,1% la 2,5% contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), măsură care ar fi afectat dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem.