Prognozele pe 2010 sunt unele optimiste, cu toate ca nu se asteapta cresteri spectaculoase. “Bursele au scazut dramatic in 2008, cu 70-80%. In 2009 s-a vazut o tendinta de recuperare, dar actiunile romanesti erau cu 50%-70% sub maximul din 2007. In 2010, daca economiile externe vor ramane stabile si nu se intampla nimic rau, atunci evolutia va fi in continuare una pozitiva”, a declarat Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest.

Unde, in ce si cat investim?

Cum nu am iesit inca din criza, ci doar suntem pe traseul iesirii din criza, nu as recomanda cuiva sa plaseze toti banii in actiuni acum, ci numai o parte a lor. Spre exemplu, pentru un investitor incepator as recomanda cam 30-40% in actiuni si restul in depozite, iar pentru un investitor cu ceva mai multa experienta as recomanda 50-60% in actiuni si restul in depozite (urmand ca ponderea actiunilor sa creasca in timp, in functie de rezultate si evolutia economiei)”, spune Pasol.

Pe val sunt, potrivit specialistilor, societatile de investitii financiare, care si-au revenit bine dupa criza financiara din 2008, iar din 2009 sunt in ascensiune continua. Asadar, o buna oportunitate pentru cei care vor sa parieze la Bursa.

In topul interesului se afla, fara indoiala, actiunile SIF (societati de investitii financiare – n.r.), care au inregistrat cresteri de peste 20-25% in 2010, deci au avut cea mai buna evolutie. Ele sunt la momentul actual in pole position pentru investitori, datorita faptului ca au avut scaderi mai mici fata de maximul inregistrat in 2007, ca si-au revenit mai bine in 2009, dar si datorita posibilitatii majorarii pragului maxim de detinere de la 1 la 5%”, a explicat la randul lui Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transactions.

Aceste cresteri vin in continuarea cifrelor pozitive inregistrate in 2009: SIF TRansilvania (SIF3) a ocupat atunci prima pozitie in topul cresterilor, cu un randament total de +159,3%. Si actiunile SIF Oltenia (SIF5) au ocupat locul trei in topul celor mai performanti emitenti, cu un randament total de +125,7%. Al doilea cel mai bun randament total a fost inregistrat de actiunile producatorului independent de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO), respectiv +157,7%.

As completa apoi numai cu actiuni solide, listate pe piata reglementata a BVB: Petrom, BRD, Transgaz, Transelectrica, insa as pastra ponderea cea mai mare pentru actiunile SIF. Se pot include in portofoliu si companii putin mai mici de la BVB, precum Dafora Medias, Impact Developer & Contractor sau Biofarm Bucuresti, sau de pe Rasdaq (Electromagnetica, Armax Gaz), dar in proportii mult mai mici decat cele pentru actiunile mentionate anterior”, este de parere directorul general al Intercapital Invest.

Evolutia actiunilor anul trecut

O buna parte din actiunile listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat anul trecut cresteri semnificative, insa preturile au recuperat doar in parte pierderile din 2008, iar lichiditatea a continuat sa scada, se arata intr-o analiza a companiei de brokeraj Intercapital.

BET, indicele oficial al BVB, a incheiat anul 2009 cu o crestere de 61,7%, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a castigat 37,3%, iar indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, a castigat 90,3%.  Segmentul Rasdaq a inregistrat o revenire usoara, indicele oficial al pietei, Rasdaq-C, acumuland numai +8,1% in 2009.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni pe piata reglementata a BVB a scazut cu 26,7% fata de anul precedent, in timp ce valoarea tranzactiilor pe piata Rasdaq a scazut cu 63,1%.

Pentru cea mai mare parte a actiunilor listate la categoria I a pietei reglementate a BVB 2009 a fost anul unor reveniri importante. Media aritmetica a randamentelor totale ale acestor actiuni a fost +68,8% in 2009. 13 din cele 21 de companii de la aceasta categorie au adus randamente pozitive peste +50%, iar numai trei companii au adus randamente totale negative.

Sursa: Intercapital Invest