Esecul listarii Facebook, care i-a facut miliardari sau milionari pe sefii companiei si pe multi dintre angajatii ei, este acum subiectul unor investigatii privind furnizarea de informatii privilegiate anumitor investitori. Nici Senatul american nu a trecut cu vederea aceste acuzatii si va alcatui o comisie speciala care sa ancheteze acest caz.

Acuzatia adusa Facebook si bancilor de investitii care au intermediat listarea ei este ca unii investitori mari, care au cumparat pachete consistente de actiuni, au fost avertizati de conducerea companiei de faptul ca rezultatele financiare pe trimestrul al doilea vor fi mai slabe decat se estima oficial.

Investitorii care au beneficiat de aceste informatii au vandut actiuni peste cotatia din deschidere, de 38 dolari pe actiune, profitand de exuberanta primelor ore de la listare, in timp ce micii investitori au pierdut sute de milioane de dolari in total crezand ca titlurile FB se vor aprecia peste nivelul din deschidere, cand, de fapt, acum sunt mult sub el.

Printre sutele de mii de astfel de investitori se numara si cateva sute, poate chiar o mie, de romani, dupa cum sustin unele firme de brokeraj. Unul dintre ei a acceptat sa povesteasca felul in care a ajuns sa investeasca in gigantul IT dar si felul in care a ajuns sa piarda salariul sau pe aproape doua luni mizand pe succesul Facebook pe bursa americana Nasdaq.

Mihai, 26 de ani, a vrut sa faca "o mie de euro intr-o ora" si a ajuns sa piarda aproape 1.000 de euro in doua zile. Ca sute de mii de alti investitori mici, poate, Mihai a incercat sa faca profit de pe urma listarii publice initiale care se anunta a fi un succes izbitor.

"Am vazut ce era in piata. Am citit nu doar recomandarile specialistilor, ci si documentele Facebook pregatite in vederea listarii. Nu am vrut sa fiu actionar Facebook. Am vrut sa fac 1.000 de euro intr-o ora. Am fost lacom, poate, si neatent. Am pierdut", povesteste el.

Citeste continuarea pe www.gandul.info.