”Aceasta informatie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio ratiune politica, economica, financiara, bugetara nu ar putea sa determine o astfel de decizie de-a dreptul aberanta in legatura cu functionarea pilonului II de pensii. Deci pilonul II de pensii e o schema financiara de succes, adiministratorii de fond realizeaza un randament foarte bun, numarul celor care participa la aceasta schema se apropie vertiginos de 7 milioane de cetateni, in fiecare an se consolideaza chiar daca aceasta cota de transfer de la fondul public de pensii catre pilonul administrat privat a ramas la nivel de 5,1%, la fel ca in anul 2016. Datorita cresterii numarului de contributori prin creare de noi locuri de munca, fondul va incasa in cursul anului 2017 un plus de peste 1,3 - 1,4 miliarde de lei, ceea ce e un indiciu ca acesta se consolideaza, functioneaza bine si va asigura atunci cand primele generatii vor beneficia de pensii din acest pilon va asigura niste pensii in completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente”, a declarat ministrul Finantelor.

Viorel Stefan a precizat ca in cursul diminetii a avut consultari cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara, ”in ideea ca vehicularea unor astfel de informatii ar putea sa influenteze negativ functionarea pe pietele financiare a plasamentelor pe care le realizeaza acest fond”.

”De aceea am promisiunea din partea conducerii ASF ca va avea consultari in cursul zilei de azi cu administratorii de fond pentru a clarifica si inchide definitiv acest subiect. Deci, nu exista niciun indiciu in legatura cu intentia cuiva sa nationalizeze pilonul II de pensii”, a spus ministrul.
Teodorovici: “Este periculos sa lasi astfel de zvonuri in piata fara sa iesi sa le infirmi”

Anterior, presedintele Comisiei de buget-finante, senatorul PSD Eugen Teodorovici, declarase ca, daca ministrul de Finante, Viorel Stefan, nu va face o clarificare cu privire la nationalizarea pilonului II de pensii, se impune audierea acestuia in cadrul comisiei.

"Daca astazi sau poate maine cel tarziu, domnul ministru de Finante, Viorel Stefan, nu face o clarificare in acest sens, cred ca saptamana viitoare se impune ca noi de la Comisia de buget finante sa facem o astfel de invitatie a domnului ministru la comisie pentru ca este, totusi, chiar periculos sa lasi astfel de zvonuri in piata fara sa iesi sa le infirmi. Sau daca dansul are astfel de viziuni, trebuie sa spuna foarte clar, trebuie sa stim cu totii care este viziunea ministrului de finante”, a precizat Eugen Teodorovici, citat de News.ro.

Senatorul PSD a tinut sa precizeze ca discutia privind pensiile este „falsa”.

"Din punctul meu de vedere, asa ceva nu este posibil. Este doar o informatie falsa si ma asteptam ca cei care au lansat o astfel de informatie sa ceara ministrului de Finante un punct de vedere si care este strategia Ministerului de Finante pe aceasta zona”, a completat social-democratul.

De asemenea, intrebat daca a discutat cu Viorel Stefan despre aceasta chestiune si daca poate sa garanteze ca informatia este fara acoperire, Teodorovici a spus ca el poate sa afirme doar ca este o „greseala de comunicare”.

"Eu pot sa va garantez doar daca sunt intr-o pozitie in care pot sa decid. Atat timp cat nu sunt intr-o astfel de pozitie, nu pot sa va garantez. Eu pot sa va spun foarte clar ca este o greseala daca asa ceva ar fi luat in calcul si oricum este o greseala de comunicare. Nu se comunica foarte clar pe un astfel de subiect. Deci, domnul ministru trebuie sa iasa foarte clar astazi - maine, cat mai repede si sa infirme un astfel de zvon”, a conchis Eugen Teodorovici.

PSD sustine ca nu intentioneaza sa nationalizeze pensiile private, este doar ”fake news”

Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, sustine, intr-un comunicat de presa, ca social-democratii nu intentioneaza sa nationalizeze sistemul de pensii private din Romania, aceasta fiind doar „o stire falsa” si „o actiune iresponsabila” care creeaza tensiuni „nejustificate”.

PSD dezminte categoric ca actuala majoritate parlamentara sau actualul Guvern ar intentiona sa nationalizeze sistemul privat de pensii din Romania. Aceasta stire este falsa (fake news) si a fost deja infirmata de Ministrul Finantelor Publice si de catre Ministrul Muncii si Justitiei Sociale”, a subliniat Adrian Dobre.

Social-democratul a mai spus ca „o astfel de masura nu se regaseste nici in programul prezentat de PSD in timpul campaniei electorale, nici in programul de guvernare asumat de Guvernul Grindeanu si aprobat de Parlamentul Romaniei”.

„Dimpotriva, ca partid aflat la guvernare, PSD isi doreste sa dezvolte un parteneriat cu mediul de afaceri si considera ca pensiile private reprezinta un pilon important in sistemul asigurarilor sociale din Romania”, a completat el.

Potrivit purtatotului de cuvant al PSD, social-democratii considera ca „raspandirea de informatii false in legatura cu astfel de subiecte reprezinta o actiune iresponsabila, care creeaza tensiuni nejustificate si provoaca ingrijorari in randul beneficiarilor sistemului privat de pensii”.

Fondul de pensii NN si-a anuntat clientii carora le administreaza pensia privata obligatorie ca in ultimele saptamani au existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei.

Nationalizarea pensiilor private a fost pusa recent in discutie de prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu si negata vehement de ministrul Finantelor prin reactia „Aberatie!”, NN Pensii simtind insa acum nevoia de a se adresa clientilor sai pe aceasta tema si de a le cere sa se implice activ.