Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, se va adresa vineri mai multor sefi de banci centrale, invitati la conferinta organizata anual de banca centrala americana, la Jackson Hole, Wyoming.

Discursul de anul trecut de la acest eveniment a pregatit terenul pentru programul "QE2" de lichiditate si stimulare a economiei, prin care Fed a cumparat obligatiuni de 600 miliarde de dolari de pe piata secundara, informeaza Mediafax.

Investitorii au asteptari ridicate si de la discursul din acest an, insa putini anticipeaza o noua initiativa de tip QE. Majoritatea observatorilor se asteapta ca seful Fed sa sublinieze inca odata ca banca centrala este pregatita sa ia masuri daca va fi necesar. 

Dr. Doom: Aurul este intr-o bula hiperbolica

"Judecand dupa comportamentul recent al pietelor, investitorii se asteapta ori la un pachet de stimulare, ori la prezentarea unor masuri din arsenalul lui Bernanke. Oricum, anticipam ca piata se pregateste pentru dezamagire, deoarece este foarte putin probabil sa apara un program QE3", comenetaza un strateg al IG Markets. 

Bursele din intreaga lume sunt in crestere. Pietele europene au urcat cu 0,8%, in timp ce indicele MSCI al burselor globale avanseaza cu 0,4%.  

Pretul aurului a urcat cu 400 de dolari pe uncie din iulie, pe fondul temerilor privind o noua runda de recesiune globala si crizei datoriilor de stat din Europa.

Istoria aurului Romaniei. Cand am avut cele mai mari rezerve si de ce s-au golit