Statul vrea sa vanda un pachet de 15% din actiunile Transelectrica, printr-o oferta secundara derulata pe bursa.

Operatiunea ar urma sa inceapa in aceasta saptamana, dupa aprobarea preturilor de catre Guvern si avizarea ofertei de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare

Tarifele de transport pentru energie, activitatea principala a companiei, practicate de Transelectrica, sunt stabilite anual de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Cea mai recenta majorare, de 10%, a fost aprobata de ANRE la inceputul anului trecut. 

Intr-un raport emis saptamana trecuta de agentia de evaluare Moody's, se arata ca ratingul Transelectrica ar putea fi imbunatatit odata cu cresterea transparentei si predictibilitatii in zona de reglementare, care inca nu este independenta in totalitate de influenta politica. 

Directorul general al ING Investment Management Romania, Adrian Tanase, spune ca oferta Transelectrica ar fi interesanta daca pretul va fi cel putin cu 15% sub cotatia actiunilor la Bursa. 

"Daca metoda de stabilire a tarifelor de catre ANRE va continua sa ignore formula de stabilire a incasarilor reglementate cum s-a intamplat in ultimii trei ani, pretul curent de piata nu este unul atractiv. Daca, insa, acest proces de stabilire a tarifelor se va imbunatati pe viitor, pretul este unul atractiv. Noi credem ca procesul se va corecta in viitor si se va ajunge la respectarea formulei de reglementare, in consecinta expunerea pe care o avem deja pe Transelectrica este una importanta. In aceste conditii, probabilitatea de a participa in cadrul ofertei este foarte mica, asta numai daca nu va exista un discount semnificativ, de cel putin 15%", a declarat Tanase pentru Mediafax

La mijlocul sedintei bursiere de luni, actiunile Transelectrica erau cotate la 17,03 lei, pret cu 1,28% sub nivelul de vineri. Daca Guvernul va accepta sa vanda pachetul de actiuni la Transelectrica cu un discount de 15%, atunci pretul ar fi de aproximativ 14,5 lei/titlu.