"Si acum, dar si anul trecut, Romania si-a sustinut in cadrul Consiliului Ecofin punctul de vedere, plecand de la faptul ca, pe de o parte, intelegem interesul si argumentele partenerilor nostri din UE care au initiat acest demers, dar, pe de alta parte, conditiile noastre specifice ne conduc spre o abordare prudenta si pragmatica in sensul neparticiparii la extinderea aplicarii taxei pe tranzactii financiare", a afirmat Claudiu Doltu, citat de Mediafax.

In acest moment, insa, orice potentiala crestere a costurilor de tranzactie pentru clientii sistemului financiar ar putea afecta semnificativ mediul economic din Romania, care este inca fragil, a aratat secretarul de stat.

Evaluarile facute de expertii romani arata ca, in situatia reducerii intermedierii financiare, ar fi afectate nu doar potentialele venituri ale unei asemenea taxe, dar, mai mult, taxa pe tranzactii financiare ar putea afecta negativ dezvoltarea sistemului financiar.

"Continuam sa evaluam potentialul impact al introducerii unei taxe pe tranzactiile financiare, conform intentiei Comisiei Europene. Dar, in acest moment, nu este iminenta introducerea ei", a adaugat Doltu. El a precizat ca Romania are convingerea ca in viitor, indiferent de evolutiile care vor aparea in urma faptului ca unele tari din UE vor introduce aceasta taxa, in ansamblul UE vor fi avute in considerare interesele tarilor care nu adera la aceasta initiativa.

Mai multe state din UE introduc taxa pe tranzactiile financiare

Germania, Franta si alte noua state din zona euro pot pregati introducerea unei taxei pe tranzactiile financiare dupa ce au primit, marti, avizul ministrilor de Finante ai statelor din Uniunea Europeana.

Votul ministrilor de Finante deschide calea introducerii taxei in Germania, Franta, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia si Slovenia. Urmatorul pas este formularea unor noi planuri de catre Comisia Europeana, care va propune, probabil, taxarea tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni cu 0,1%, iar a celor cu instrumente financiare derivate cu 0,01%.