"In doi ani ar trebui sa ajungem la dimensiunea pietelor din Budapesta si Praga"

"Avem sansa sa devenim un punct vibrant pe harta Europei Centrale si de Est. Trebuie luate masuri serioase. BVB este una dintre cele mai mici din Europa Centrala si de Est. (...) Avem resurse si potential sa obtinem mai mult. In prima faza, nu ar trebui sa dureze mai mult de doi ani. Ar trebui sa ajungem o piata medie ca cifre, precum Budapesta sau Praga. Depinde de ce masuri, instrumente introducem pentru a ajunge la acest obiectiv. Mai apoi ar trebui sa avem obiectiv sa transformam BVB in a doua cea mai vibranta bursa din regiune, dupa Varsovia. Peste ani, este posibil ca Europa Centrala si de Est sa fie asociata cu doua piete dinamice, Varsovia si Bucuresti, si a treia Viena", a spus joi Sobolewski, la o conferinta pe tema pietei de capital, potrivit Mediafax.

Tranzactiile cu actiuni desfasurate pe BVB de la inceputul acestui an au totalizat 5,54 miliarde lei (1,2 miliarde euro), iar capitalizarea pietei se ridica la 24,7 miliarde euro.

Bursa de la Praga a inregistrat in prima jumatate a anului transferuri cu actiuni de 3,63 miliarde euro si are o capitalizare de 40,7 miliarde euro.

Tranzactiile cu actiuni efectuate in primele opt luni ale anului pe bursa de la Varsovia au insumat 40,6 miliarde euro, capitalizarea pietei fiind de 190,3 miliarde euro.

Sobolewski a mentionat ca a avut o intalnire cu un reprezentant al unei banci mari, care a venit sa vada posibilitatile de investitii in Romania.

"L-am intrebat cand a mai fost pe-aici si mi-a raspuns ca poate acum un an-un an si jumatate. Ceea ce spune ceva. Ar trebui sa lucram astfel incat asemenea vizite sa fie mai dese, mai ales daca este vorba de oameni care au bani si ei pot folosi pentru a alimenta orice piata din lume. Am avut note optimiste. (...) Romania are o mare sansa sa devina o poveste de crestere, a fost opinia lui, la care subscriu", a adaugat seful Bursei de la Bucuresti.

El a mentionat ca pentru atingerea obiectivelor propuse trebuie facute unele schimbari, atat in ceea ce priveste mecanismele pietei, cat si regulile de tranzactionare.