Potrivit unei informări a BVB, ministrul Finantelor Publice, Florin Cîțu, va dechide ședința oficială de tranzacționare, alături de reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară, ai Consorțiului de Intermediere a Ofertei și ai BVB, gazda evenimentului.

Potrivit unui comunicat a, Ministerului Finanţelor Publice (MFP), populaţia a subscris, în perioada 15 iulie - 7 august, titluri de stat Fidelis în lei şi valută în valoare echivalentă de peste 2 miliarde de lei, cea mai mare sumă atrasă prin programul Fidelis.

Potrivit sursei citate, MFP a atras 1,22 miliarde de lei şi 168,4 milioane de euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populaţie în cadrul Programului Fidelis, prin oferta primară de vânzare care s-a derulat în perioada 15 iulie - 7 august, care vor fi listate pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti - SA (BVB).

"Oferta a cuprins două emisiuni în lei, cu maturităţi de doi, respectiv patru ani, şi o emisiune în euro, cu scadenţă la cinci ani, care au fost subscrise astfel: maturitatea de 2 ani - 562,4 milioane de lei, cu un număr de 5.414 ordine; maturitatea de 4 ani - 662,5 milioane de lei, cu un număr de 1.748 ordine; maturitatea de 5 ani - 168,4 milioane de euro (815 milioane de lei), cu un număr de 2.763 ordine", se menţionează în comunicat.

Potrivit MFP, o premieră este emisiunea în euro, fiind prima emisiune de titluri de stat denominată în monedă europeană pe care o lansează Ministerul Finanţelor Publice pentru populaţie prin acest instrument. Celelalte două emisiuni de titluri de stat, emise în lei, reprezintă primele emisiuni pentru populaţie din ultimii patru ani.

Titlurile de stat pot fi tranzacţionate la BVB începând de joi, 13 august, în mod transparent, prin intermediarii autorizaţi.

Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 2%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 4% în cazul celor cu scadenţa în 2022 şi de 4,5% în cazul celor cu scadenţa în 2024.