Bursele internationale au pierdut in medie 14,15% de la inceputul anului, potrivit unei analize a firmei de brokeraj britanice Bespoke Investment Group. Anul trecut, aceleasi piete inregistrasera o crestere medie de 15,3%.

In primele 11 luni ale anului, din capitalizarea totala a pietelor internationale s-au evaporat 4.200 mld. dolari, potrivit datelor Federatiei Mondiale a Burselor de Valori.

Bursa de la Bucuresti se situeaza pe locul 47 in topul evolutiilor la nivel mondial, cu o scadere de aproape 19%, dar sta mai bine decat alte piete din regiune, precum Ungaria, Polonia sau Cehia, in timp ce Austria ocupa unul dintre ultimele locuri, cu o scadere de peste 33%.

Nici investitorii din vestul Europei nu au fost mai feriti de scaderi, in conditiile in care cele mai mari economii din Uniunea Europeana, Germania si Franta, trebuie sa acopere nota de plata a crizei datoriilor, in timp ce Italia, Spania sau Belgia sunt intr-o situatie dificila. Indicele german DAX a pierdut 17,5% de la inceputul anului, iar cel francez (CAC 40) a scazut cu 21,9%.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.