"Politica fiscala a statului roman mie mi se pare - hai sa nu spun schizofrenica - sa spun contradictorie. Nu poti in acelasi timp sa incurajezi si reinvestirea capitalului si retragerea dividendelor, ceea ce statul roman face cu foarte mult entuziasm! Avem politici fiscale de incurajare a reinvestirii capitalului. Nu s-a dovedit pana acum ca au folosit la ceva. Cred ca statul roman trebuie sa decida ce vrea! Vrea sa incurajeze capitalizarea companiilor sau vrea sa incurajeze ca pozitia de antreprenor sa fie mai putin taxata decat pozitia de angajat. Incurajam antreprenorul sau compania?", a declarat Olteanu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, capitalizarea companiilor este absolut necesara pentru a se putea dezvolta.

"Compania fara capitaluri nu poate lua credite si nu poate functiona pe termen lung, chiar daca antreprenorul, in 2008, a scos bani din companie si si-a luat barca. Antreprenorul poate decide ce face, dar banii antreprenorului nu se confunda cu cei ai companiei si, daca se mai face aceasta confuzie multa vreme in Romania, o sa ramanem tot o tara de buticuri, nu o tara de companii", a avertizat Bogdan Olteanu.

O alta modalitate de crestere a capitalurilor companiilor poate veni de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri care, in acest moment, nu functioneaza.

"Fondul de Garantare este o afacere buna pentru stat, face profit, dar nu mi-e foarte clar daca acesta trebuie sa fie rolul unei institutii publice. Dimpotriva! Am mai spus-o dupa 2008 si o mai spun: din punctul meu de vedere ar trebui sa functioneze pe zero sau chiar in pierdere, dar cu alte scopuri precise. In loc sa iti cer 3% comision pentru garantarea creditului, iti cer 0%, dar iti iei un angajament ca din banii pe care ii rulezi versi anual o parte la capitalul companiei", a spus viceguvernatorul BNR.