Astfel, doua treimi dintre analistii si managerii de fonduri de investitii intervievati de CNN Money considera ca bursa americana ar avea performante mai bune cu Romney la Casa Alba decat intr-un al doilea mandat al lui Obama. 

"Romney ofera potentialul unui set de initiative de politica fiscala mai bipartizan, mai pro-crestere, care in final ar fi mai bun pentru bursa", noteaza un analist, informeaza Mediafax.

La patru ani dupa criza financiara din 2008, economia Statelor Unite este inca in curs de redresare. Cresterea economica este prea modesta pentru a permite reducerea semnificativa a somajului. Pe partea fiscala, datoria de stat depaseste 16.000 miliarde de dolari, plafonul datoriei de stat va trebui din nou ridicat de catre Congres, chestiune sensibila care impune negocieri dificile. Mai mult, politicienii trebuie sa ia masuri pentru a evita masurile fiscale care vor intra automat in vigoare la inceputul anului viitor, cresterile de taxe si reducerile de cheltuieli publice riscand sa impinga economia inapoi in recesiune. 

Impasul politic de la Washington nu a putut fi depasit in negocierile privind "prapastia fiscala" care pandeste economia SUA la inceputul anului viitor, prima problema urgenta de care se va lovi noua administratie instalata dupa alegeri

Din punct de vedere istoric, blocajul politic a fost considerat un element pozitiv pe bursa, deoarece reduce sansele unor modificari legislative drastice. Expertii considera insa ca perpetuarea impasului ar avea efecte negative asupra economiei, in consecinta si asupra pietei de capital. 

"In mod normal, se considera ca blocajul politic este bun pentru piete, insa in prezent tara are probleme urgente care trebuie rezolvate. Economia are nevoie de un impuls si pentru asta va fi nevoie de noi lideri si noi masuri. Piata va merge mai bine cu un presedinte care intelege afacerile, apreciaza virtutile capitalismului si se arata dispus si capabil sa colaboreze cu Congresul, sa se comporte ca un lider in privinta acestor chestiuni dificile", comenteaza un consilier de investitii. 

Managerii de fonduri de investitii privesc dincolo de "prapastia fiscala" de la inceputul anului viitor, indicand promisiunile lui Romney de a dereglementa economia si a reduce taxele. 

Pe de alta parte, unii analisti si investori considera ca fostul guvernator al statului Massachusetts ar aduce la Casa Alba un grad ridicat de incertitudine. 

"Cu Obama, piata stie la ce sa se astepte. Chiar daca esti de acord sau nu cu politicile lui, sansele unei surprize de proportii sunt reduse", noteaza un analist. 

Totodata, studiile arata ca masurile de politica monetara influenteaza preturile actiunilor in mai mare masura decat politicile Casei Albe si Congresului, spune un investitor. Astfel, orice crestere initiala pe bursa datorata unei eventuale victorii a lui Romney ar fi de scurta durata, deoarece piata ar incepe in scurt timp sa speculeze cu privire la candidatii pentru sefia Rezervei Federale. Mandatul presedintelui actual al Fed, Ben Bernanke, criticat de Romney, se va incheia in ianuarie 2014. 

Alti economisti subliniaza ca, in trecut, bursa a avut de obicei performante mai bune in perioade de administratie Democrata. Potrivit datelor CMC Markets, randamentul mediu lunar pe bursa a fost de 0,73% cu presedinti democrati la Casa Alba, fata de 0,38% cu lideri republicani. In timpul mandatului lui Barack Obama, indicele S&P 500 a crescut cu peste 60%. 

Campania lui Romney a primit donatii de aproape 20 milioane de dolari din zona pietei de capital si a fondurilor de investitii, fata de mai putin de 6 milioane de dolari pentru Obama, multi investitori care l-au sprijinit in 2008 pe actualul presedinte migrand acum catre contracandidatul sau.