“Managerii care recruteaza pierd timp pretios cu interviurile. O intrebare complicata care va diferentia candidatii poate fi utilizata ca masura de eficienta in ceea ce priveste resursa-timp”, este de parere Joyce Lain Kennedy, autoare de editoriale in domeniul pietei muncii.

Aceasta mai spune ca, indifferent daca candidatul a exersat sau nu raspunsurile pentru anumite intrebari, angajatorul va avea grija sa ii adreseze o intrebare neasteptata, scrie revista americana Forbes.

Iata cateva sfaturi si exemple de intrebari-capcana pentru cei care sunt interesati de modalitatile prin care pot avea success la un interviu.

1. De ce nu ati activat in piata muncii atat de mult timp si cati colegi de-ai dumneavoastra au mai fost concediati?

Angajatorul pune aceasta intrebare pentru a observa daca este ceva in neregula cu candidatul si daca a fost concediat de la fostul loc de munca. Kennedy sfatuieste intervievatul sa raspunda astfel: “Nu stiu care a fost motivul. Eram un angajat-exemplu si ma interesa mai mult o zi de munca decat o zi de salariu”.

2. In cazul in care lucrati, cum va programati timpul pentru a participa la un interviu?

Intrebarea urmareste, de fapt, daca nu cumva candidatul incearca sa isi pacaleasca actualul sef, participand la alte interviuri. Raspunsul cel mai bun ar trebui sa accentueze faptul ca participarea la un interviu este programata in timpul liber si ca interesul candidatului nu se manifesta decat pentru job-urile care I se potrivesc.

3. Cum v-ati pregatit pentru acest interviu?

Intentia acestei intrebari este de a descifra cat de mult este interest candidatul de jobul respectiv. Joyce Kennedy crede ca un raspuns potrivit este: “Imi doresc foarte mult acest loc de munca si l-am studiat pornind de la pagina de web a companiei”. Dincolo de acest raspuns se recomanda o pregatire prealabila in acest sens.

4. Cunoasteti pe cineva care lucreaza pentru noi?

Aceasta intrebare este cu adevarat problematica pentru ca majoritatea candidatilor considera ca, a cunoaste pe cineva din interiorul companiei, este un avantaj. Pentru ca managerul sa nu asocieze interesul pentru job cu relatia pe care candidatul o are in interiorul companiei, este de preferat sa se mentioneze numele unui angajat doar daca exista ceritudinea ca se bucura de o reputatie buna.

5. Unde v-ar placea cu adevarat sa lucrati?

Angajatorul pune aceasta intrebare pentru a se asigura ca aplicatia pentru job este una de real interes iar candidatul este constanta si nu obisnuieste sa participe la multe interviuri. Sfatul este sa nu se mentioneze numele altei companii ci sa se precizeze faptul ca jobul dorit este cel pentru care se desfasoara interviul.

6. Ce va deranjeaza la comportamentul colegilor sau al sefilor?

Aceasta intrebare este o alta capcana. Iar Joyce Kennedy considera ca orice candidat trebuie sa arate ca este optimist, deschis si ca se poate adapta in orice colectiv de munca. Raspunsul potrivit: “Nu imi amintesc vreun eveniment neplacut iar fostii sefi au fost de fiecare data corecti si impartiali”.

7. Puteti descrie cum ati aplanat un conflict la locul de munca sau la scoala?

Niciun candidat nu ar trebui sa fie surprins de aceasta intrebare deoarece este una dintre cele mai intalnite aspecte din cadrul unui interviu. Kennedy ii sfatuieste pe candidate sa aiba un raspuns pregatit, rapid, eventual legat de o problema aparuta sub presiunea timpului.

8. Puteti descrie un poriect din scoala sau de la job la care nu ati avut succes?

Cu aceasta intrebare, managerul atrage candidatii pe un camp minat si vizeaza capacitatea de a invata din greseli si de a corecta anumite defecte. Cel mai bun raspuns este mentionarea unui singur eveniment, minor din care candidatul a reusit sa invete lectii foarte importante, este de parere Joyce Kennedy.

9. Ce este diferit la acest interviu fata de alte job-uri pentru care ati aplicat?

Angajatorul pune aceasta intrebare pentru a descoperi punctul forte al candidatului si pentru a analiza ce anume isi doreste acesta daca il va pastra in companie. In acest caz exista doua variante de raspuns: “Respect confidentialitatea celorlalte companii asadar nu pot raspunde la aceasta intrebare” sau “Am primit oferte si din partea altor companii. Considerati ca locul meu este aici?”

10. Daca ati castiga la loterie, v-ar mai interesa un loc de munca?

Prin aceasta intrebare angajatorul vrea sa decopere daca exista devotament si motivatie din partea candidatului. Joyce Kennedy recomanda intervievatilor sa raspunda ca ar fi incantati sa castige la loterie dar in continuare ar acitva in piata muncii pentru a descoperi din ce in ce mai multe oportunitati.  

In cazul in care candidatul nu stie sa raspunda la o intrebare este recomandat sa precizeze ca prefera sa treaca peste respectiva chestiune si sa revina mai tarziu asupra sa. Pentru o astfel de “evitare”, cel mai probabil, angajatorul nu va avea o viziune negativa.