Alocarea echilibrata a investitiilor intr-un moment in care concurenta pentru capital este atat de acerba, le impune directorilor financiari sa se concentreze pe o strategie de comunicare care sa asigure investitorii ca echipa de management detine controlul asupra actiunilor dezvoltate pe aceste piete.

In urma unui sondaj realizat la nivel mondial de Ernst & Young, doua treimi dintre cei 750 de CFO chestionati au raspuns ca nu cred ca organizatia lor asigura o alocare echilibrata de resurse intre pietele dezvoltate si cele in crestere rapida. Un procent similar din cei intervievati considera foarte dificil de transmis un raport de prognoza suficient de pertinent catre investitori atunci cand se decide alocarea investitiilor pe aceste piete.

Iata cele10 lectii mentionate in studiu pentru directorii financiari aflati intr-o astfel de situatie:

1. Asigurati-va ca alocarea investitiilor poate sustine asteptarile de crestere din pietele respective.

2. Chiar daca pietele emergente sunt atractive, nu neglijati pietele dezvoltate.

3. Prioritizati pietele, in functie de oportunitati si riscuri, dar asigurati-va si optiuni de refacere a alocarilor de investitii daca va fi cazul.

4. Tineti cont de faptul ca profilul de risc al unei investitii poate varia in timp – aceasta va va permite sa faceti doar ajustari de cash-flow in functie de risc, fara sa fie nevoie sa schimbati si rata de actualizare.

5. Reducerile de investitii se pot dovedi la fel de dificile precum cresterile de investitii.

6. Criteriile de performanta ale investitiilor in pietele emergente trebuie modificate in timp: dupa consolidarea pozitiei pe piata, cand se urmareste cresterea si cota de piata, ele trebuie sa reflecte eficienta investitiei.

7. Relatia cu investitorii trebuie sa urce in lista de prioritati din agenda directorilor financiari.

8. Fiti pregatiti sa intelegeti diferentele dintre tipurile de investitori cu care lucrati si sa raspundeti cat mai adecvat asteptarilor lor, la fel de diverse.

9. Folositi metode consecvente de luare a deciziilor de alocare a investitiilor ca sa-i asigurati pe investitori ca suprizele vor fi minime.

10. Prezentati investitorilor informatii in mod echilibrat: prea multe, vor creste nervozitatea iar prea putine risca sa induca volatilitate in pretul actiunilor.

Studiul "Povestea celor doua piete – cum se fac investitiile in pietele dezvoltate si in cele cu crestere rapida" exploreaza atat rolul CFO-ului in alocarea echilibrata a investitiilor in pietele dezvoltate si in cele cu crestere economica rapida, cat si modul in care acesta comunica deciziile luate catre investitori. Cercetarea include rezultatele interviurilor cu 759 de directori financiari si investitori din companii de top din intreaga lume, precum si rezultatele a doua sondaje realizate de Economist Intelligence Unit cu 244 de investitori profesionisti.

Lipsa de transparenta pe pietele cu crestere rapida

Echilibrarea alocarii investitiilor in diversele piete ii obliga pe directorii financiari sa gestioneze constant presiuni contradictorii: interesul de a profita de oportunitatile de crestere din pietele emergente pentru a contracara performanta lenta din pietele dezvoltate, precum si necesitatea de a proteja sursele de profit din pietele dezvoltate.

Lipsa de precedente istorice si de acces la informatii de incredere limiteaza capacitatea directorilor financiari de a raspunde la intrebarile investitorilor privind momentul in care vor avea un profit in urma investitiei lor.

In pofida atractivitatii evidente a pietelor cu crestere rapida, cresterea mai lenta de pe pietele dezvoltate isi ia inca partea leului in privinta veniturilor si a profiturilor care trebuie mentinute ca sa se finanteze strategia de dezvoltare. E de inteles, prin urmare, avand in vedere diferentele dintre aceste piete, cat de dificil e rolul directorilor financiari in echilibrarea alocarii investitiilor.

CFO trebuie sa fie pregatiti pentru nervozitatea investitorilor ca urmare a expunerii la doua piete cu cresteri diferite si sa aiba in vedere o comunicare mai personala cu acestia. Directorii financiari trebuie sa fie pregatiti pentru relatia cu un nou tip de investitor, cu un apetit diferit pentru risc.

Marea majoritate a celor chestionati (84% dintre CFO si 63% dintre investitori) cred ca cresterea nivelului de risc si a volatilitatii profitului in urma investitiei asociate cu intrarea pe pietele cu crestere rapida va atrage dupa sine o nervozitate sporita in randul investitorilor. Pentru a preveni aceasta nervozitate, directorul financiar va trebui sa prezinte cat mai clar strategia companiei si sa-i tina permanent informati pe investitori depre stadiul de dezvoltare al acestei strategii.

Pe masura ce companiile dezvolta modele de business tot mai riscante si mai complexe, atat pe pietele dezvoltate cat si pe cele cu crestere rapida, investitorii vor tot mai multe informatii despre cum vede un CFO evolutia pietei, precum si strategii de management al riscului mai complexe. Intrebati despre aspectul pe care il considera cel mai important pentru buna functionare a relatiei cu investitorii, investitorii au indicat drept cel mai important factor claritatea informatiei in privinta schimbarilor profilului de risc. Aproape doua treimi dintre investitori au spus ca si-ar dori ca un CFO sa furnizeze informatii mai detaliate despre proiectiile facute pentru diversele piete.

Investitorii vor informatii pertinente, in timp real si cat mai concise

Schimbarea modelului de business, odata cu intrarea pe pietele cu crestere rapida, face ca metodele traditionale de raportare sa se dovedeasca cam prea statice pentru a-i tine pe investitori informati despre principalele evolutii. Investitorii doresc mai multa promptitudine, considerand ca informatiile la timp si actualizate regulat ca cele bursiere ar fi cele mai utile in cazul investitiilor pe pietele cu crestere rapida.

Aceasta sugereaza ca instrumentele si canalele traditionale folosite pana acum in comunicare – cum ar fi rapoartele anuale – pot fi considerate nesatisfacatoare pentru nevoile tot mai sensibile la aspectul timp ale investitorilor. Mai putin de jumatate dintre investitorii chestionati cred ca raportul anual este eficient pentru a le furniza detalii despre riscurile din pietele dezvoltate si cele in crestere rapida si doar 42% considera ca le este de folos pentru a lua decizii de investitii.

Ernst & Young
este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari in anul 2011.

In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992.