CFR Calatori si CFR Infrastructura sunt companiile cu cele mai mari probleme. Impreuna au 37.000 de angajati, pierderi de 700 de milioane de lei si datorii de peste 10 miliarde de lei. Viitori sefi vor decide de acum incolo incotro vor merge trenurile in Romania si cat vor costa biletele.

Compania de drumuri cu 5.800 de salariati va avea de asemenea management privat. Aici se organizeaza licitatiile si se semneaza contractele pentru drumuri si autostrazi. Anul trecut avea datorii de 5,1 miliarde de lei.

Si Compania Aeroporturi Bucuresti, care a ramas fara director dupa scandalul legat de moartea turistei japoneze, va avea un sef strain care va conduce Aeroportul Henri Coanda, cel mai important din Romania.

Dar cei mai multi candidati pe loc sunt insa la TAROM, unde sunt 2300 de salariati si pierderi de 262 de milioane de lei. Numele candidatilor pentru sefia TAROM sunt deocamdata secrete. Potrivit unor surse pe lista s-au inscris inclusiv directori de la Lufthansa si British Airways, dar si un profesor elvetian de la Oxford.

LOT, liniile aeriene poloneze, sunt conduse de un masterand al Univeristatii Insead din Franta, care detine si o diploma de management de la Harvard. Inainte a detinut functii de conducere la Total, Pepsi si Carlsberg.

In schimb, liniile aeriene cehe sunt conduse de un belgian care inainte a lucrat pentru Unilever, Standard Charterd Bank si Tatra Bank. In Cehia, compania aeriana are 15 directori cu un salariu mediu de 110.000 de euro pe an.