Doua treimi din aceste posturi, adica aproximativ 2.300, vor fi scoase la concurs de Ministerul Sanatatii. Cu prioritate vor fi deblocate posturile pentru medici si asistenti medicali in specialitatile deficitare, adica la reanimare ATI, medicina de urgenta, cea de laborator si radiologie.

Astfel, la terapie intensiva avem un deficit de 170 de doctori din 2009 pana in prezent. La chirurgie ar mai fi nevoie de peste 140 la nivel national, iar in pediatrie de peste 260.

Pe langa acestea, autoritatile administratiei publice locale vor mai avea posibilitatea de a scoate la concurs un numar de aproximativ 750 de posturi.

Cand au gasit un post mai bine platit, mai ales in alte state, asistentii si medicii au plecat imediat, iar unitatile sanitare cer aprobarea ministerului sa angajeze oameni in loc de ani buni.

La Spitalul Judetean Timisoara, de pilda, la reanimare stau blocate 94 de posturi, 34 numai pentru doctori. Daca vor avea noroc sa prinda cateva din cele scoase la concurs, cadrele medicale se intreaba cine o veni.

Iata ce-i asteapta pe viitorii colegi: un medic specialist la incadrare trebuie sa se astepte sa castige in jur de 1.200 de lei. De asemenea, un medic ajunge sa faca 4, 5, si uneori si 7 garzi pe luna.

La Spitalul Judetean Oradea ar mai fi nevoie de 100 de cadre medicale. Cele care lucreaza acum sunt epuizate. Angajatii din spitale se intreaba unde vor fi posturile deblocate si cu ce bani vor fi ademeniti doritorii.

Managerii unitatilor sanitare se tem ca niciun specialist nu va veni sa lucreze pentru 1.200 de lei pe luna. Tocmai de aceea, oficialii ar putea ajunge la un compromis: sa lase pacientii, dar si spitalele pe mana rezidentilor care sunt dispusi sa invete meserie pentru cateva sute de lei pe luna.