Din datele centralizate de ANOFM pana in 25 septembrie, au fost inregistrati ca someri aproximativ 54.000 de tineri absolventi.

Dintre acestia, 41.851 beneficiaza doar de masuri active de ocupare (consiliere, formare profesionala, mediere in munca), fara sa primeasca indemnizatie de somaj.

"Nu s-au inscris la timp. Multi tineri nu au stiut ca trebuie sa se inregistreze in 60 de zile de la absolvire pentru a putea beneficia de indemnizatia de somaj", a declarat presedintele ANOFM, citat de Mediafax.

Seful ANOFM a mai spus ca sunt multi absolventi care au luat bacalaureatul si s-au inregistrat ca someri pe perioada verii pentru a beneficia de indemnizatia de 250 de lei.

Portretul tanarului care-si cauta slujba: 20 de ani, fara pregatire, dar cu pretentii. La targul de joburi, ca la promenada VIDEO

27% din tinerii intre 16 si 25 de ani nu lucreaza

Bian a mai spus ca numarul tinerilor care isi cauta un loc de munca este ingrijorator, rata somajului in randul tinerilor intre 16 si 25 de ani reprezentand 27% din rata totala a somajului.

Presedintele ANOFM a precizat ca se gandeste ca, incepand cu anul viitor, bursa locurilor de munca pentru absolventi sa fie organizata in luna octombrie, adica dupa inceperea anului universitar.

Bian a adaugat ca numarul absolventilor care sunt inregistrati ca someri ar putea sa scada odata cu inceperea anului universitar.

Citeste si:

Generatia fara Bac, la somaj: "Daca tot vin degeaba banii, de ce nu?". Pentru cine a aplicat. Pentru ceilalti, sa traiasca mama si tata VIDEO

Cum te feresti de somaj. 10 joburi care merg bine chiar si in vremuri de criza