Sindicalistii afiliati la Cartel Alfa, Blocul National Sindical, CNSLR Fratia, Meridian si CSDR au decis ca de astazi si pana marti sa picheteze zilnic Palatele Cotroceni si Victoria, urmand ca in 19 mai sa organizeze un miting de amploare in Bucuresti. La miting sunt asteptati 40.000 de participanti.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara in urma cu doua zile ca in cazul in care Guvernul nu gaseste alte modalitati de reducere a cheltuielilor bugetare, evitand astfel taierea salariilor, a pensiilor si a indemnizatiilor sociale, sindicalistii vor organiza proteste asemanatoare cu cele din Grecia.

Manifestantii intentioneaza sa blocheze zi si nopate Piata Victoriei. Dupa mitingul din 19 mai, sindicatele vor stabili si data grevei generale, cel mai probabil in 25 mai.

Federatiile din educatie au anuntat deja ca vor declansa greva generala in invatamant din 31 mai. Astazi au loc discutii intre sindicate si ministrul de resort Daniel Funeriu, dar profesorii sunt hotarati sa boicoteze anul scolar.

Maine are loc sedinta Consiliului Economic si Social (CES), la care sindicatele si patronatele ar trebui sa avizeze memorandumul de intelegere cu FMI, care contine masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, precum taierea salariilor la stat cu 25%, taierea pensiilor si a ajutoarelor de somaj cu 15% si diminuarea sau eliminarea unei serii de ajutoare sociale.

Sindicatele au anuntat ca nu participa la sedinta, pentru ca Ministerul de Finante nu le-a pus la dispozitie documentele pe care trebuie sa le analizeze.

Presedintele Traian Basescu declara, luni, dupa intalnirea cu partenerii sociali de la Palatul Parlamentului, ca, in cazul in care sindicatele vin cu alte propuneri de reducere a cheltuielilor, acordul cu FMI ar putea fi renegociat.