In fiecare an, 160.000-170.000 de angajati romani din cei 4,2 milioane sunt pensionati, majoritatea atingand limita de varsta, iar ceilalti anticipat, potrivit datelor de la Casa de Pensii.

Avand in vedere ca din cei 4,2 milioane de angajati din economia romaneasca, 1,2 milioane, adica 28%, sunt bugetari, numarul anual de bugetari care au iesit la pensie din 2009 pana in prezent a fost de aproape 50.000 pe an, adica ponderea de 28% din totalul celor pensionati anual.

Ca urmare, din cei 200.000 de bugetari dati ca restructurati din sistemul public, trei sferturi, adica 150.000, au iesit pur si simplu la pensie.Situatia este departe de taierile de joburi din sectorul privat, care s-au ridicat la 700.000 de posturi de la inceputul crizei pana in prezent, intreprinderile actionand rapid in fata scaderii cifrei de afaceri prin ajustarea in primul rand a numarului de salariati.

"Nu cred ca au fost concedieri la stat, eu n-am auzit de asa ceva. Numarul de bugetari s-a redus pentru ca multi au iesit la pensie sau si-au gasit un job mai bun in alta parte. Asa s-au facut economii, prin faptul ca nu s-a facut decat o angajare in cazul in care au fost sapte plecari", confirma un inalt oficial din administratia publica, participant la discutiile cu FMI.

Finantele spun ca din datele privind numarul de posturi ocupate in sectorul bugetar rezulta ca numarul de bugetari a scazut in ultimii trei ani de la 1,4 milioane la 1,2 milioane de persoane. Joburile la stat au insemnat, timp de ani buni, stabilitate si cresteri salariale anuale destul de consistente, iar bugetarii au fost obisnuiti sa puna mai mult accent pe siguranta locului de munca decat pe oportunitatile de promovare. Concedierea unui numar semnificativ de angajati de la stat ar fi trebuit, cel putin teoretic, sa se transpuna intr-un interes crescut pentru joburile din privat, insa acesta a intarziat sa apara.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.