Expertii fiscali consultati de incont.ro iti explica pe larg la ce te poti astepta sa se intample cu veniturile tale dupa aprobarea acestor norme in formula actuala.

Principalele modificari:

- Guvernul a stabilit ca orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu o cota de impozit pe venit si contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj, baza de calcul la care se aplica aceste contributii fiind de cinci salarii medii brute pe economie;

-  In privinta contributiilor individuale, normele prevad ca in situatia persoanelor care realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul pentru asigurarile sociale si pentru asigurarile pentru somaj o constituie cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, din toate sursele de venit, in situatia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie. In caz contrar baza o reprezinta echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie;

- In situatia persoanelor care nu realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale o constituie cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, in situatia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie;

- Conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, veniturile din drepturi de autor vor fi incluse in categoria celor obtinute din activitati independente, astfel incat impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate si datorate solidar de catre platitor si beneficiar;

- Normele prevad excluderea de la recalificarea ca activitati dependente a activitatilor desfasurate in mod independent si care genereaza venituri din profesii libere, precum si a drepturilor de autor si drepturilor conexe;

- Cota de cheltuieli deductibile pentru venitul net obtinut din drepturi de proprietate intelectuala a fost redusa la jumatate, de la 40% la 20% din venitul brut, aceeasi diminuare, de la 50% la 25% din venitul brut, fiind operata si pentru venituri din crearea unor lucrari de arta monumentala;

- Amenzile sunt intre 2.500 si 5.000 lei daca nu declari in termen de 3 zile ca nu mai primesti venituri "de natura profesionala";

- Se includ in venituri din profesii libere toate veniturile generate de desfasurarea activitatilor in mod independent in conditiile legii ca profesii reglementate, pentru societati comerciale sau alte entitati reglementate potrivit legii sa desfasoare activitati care genereaza venituri din profesii libere.

Ce spun specialistii firmei de consultanta fiscala TaxHouse?

"In primul rand, facem mentiunea ca textul proiectului Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 contravine in parte reglementarilor in baza careia sunt date. Astfel, daca art. III din OUG 58/2010 stabileste ca obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiei individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj, datorate de persoana fizica autorizata, revine platitorului de venit, in schimb in Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 se prezinta modalitatea de declarare, calculul si plata a contributiei individuale de asigurari sociale si asigurari de somaj (fara asigurari sociale de sanatate) de catre persoana fizica independenta", a explicat pentru incont.ro Cristian Radulescu, partener la  TaxHouse.

"Mai mult de atat, proiectul Normei metodologice prezinta numeroase inadvertente fata de legislatia in domeniul asigurarilor sociale producand numeroase conflicte cu actele normative de ordin superior in domeniul asigurarilor sociale si stabilind noi reguli de impunere si declarare", continua Cristian Radulescu.

El da ca exemplu articolul in care se precizeaza ca „persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii, precum si celor prevazute la art. 20 lit. e) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, nu le sunt aplicabile prevederile art. III din OUG nr. 58/2010” si spune ca rezultatul indica o alta exceptie care deroga de la reglementare in baza careia aceste instructiuni sunt date.

"Astfel, aliniatul 2 al articolului III din OUG 58/2010 instituie obligatia tuturor persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala sa contribuie individual la sistemul asigurarililor sociale, agurarilor sociale de sanatate si asigurari de somaj", puncteaza el.

In ceea ce priveste exceptiile de la aplicare, la randul sau, Gheorghe Enache, manager in cadrul taxHouse, a subliniat ca "una din situatiile prevazute de Proiectul de Norme metodologice pentru care nu se datoreaza contributiile sociale stabilite de articolul III din OUG 58/2010 este cea referitoare la persoanele asigurate in „sistemele neintegrate sistemului public de pensii”, dar in cuprinsul proiectului Normelor metodologice nu sunt clar definite ce inseemna sisteme neintegrate sistemului public de pensii si cui se aplica aceasta exceptie".

Gheorghe Enache a mai spus ca noua reglementare contine prevederea conform careia „contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, denumite in continuare contributii individuale, se datoreaza si in situatia in care veniturile de natura profesionala sunt realizate de persoane pentru care la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice, se prevede, potrivit legii, ca asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj este facultativa”. 

"Prin acest articol se defineste termenul de contributii individuale, termen care reprezinta elementul principal al acestei Norme. Astfel, contributia individuala de asigurari de santate nu mai face subiectul normei desi este in continuare obiectul prevederilor OUG 58/2010. In plus, OUG 58/2010 vorbeste de o baza de calcul a contributiilor sociale individuale plafonata, insa fara sa precizeze daca plafonul este lunar, trimestrial, semestrial, anual sau sub o alta forma", a subliniat oficialul TaxHouse.

El adauga ca prin acest articol Norma metodologica contravine prevederilor Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca si mai mult decat atat, riscul de somaj este riscul pierderii locului de munca, intrucat somerul este persoana in cautarea unui loc de munca.

"Prin urmare ne aflam in fata unei situatii in care titularul unei persoanei fizice autorizate sau intreprindere individuala sau intreprindere familiala nu este considerat intreprinzator si prezinta risc de somaj, in interpretarea OUG 58/2010, si prin urmare el ar avea un loc de munca si nu o intreprindere economica", a mai spus consultantul.

Mai departe, Cristian Radulescu explica in continuare ca la articolul 5 primul aliniat se stabileste baza de calcul a contributiilor individuale care se constituie la nivelul:

•             cuantumului brut al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, pe fiecare platitor de venit, fara a depasi insa 5 salarii medii brute pe economie;

•             cuantumul brut al veniturilor de natura profesionala realizate anual, pe fiecare platitor de venit, in situatia persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala provenind din drepturi de autor si drepturi conexe drepturilor de autor fara a depasi insa 5 salarii medii brute pe economie;

•             cuantumului brut al veniturilor de natura profesionala realizate pe fiecare platitor de venit, fara a depasi insa 5 salarii medii brute pe economie, in cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala care sunt impozitate pe baza de norme de venit.

Ce inseamna asta?

"Desi potrivit prevederilor art. III din OUG 58/2010 nu sunt stabilite perioada pentru care se aplica plafonul si nici faptul ca plafonul se aplica in anumite situatii pe fiecare platitor de venituri, Normele metodologice extind inca odata textul reglementarii in baza careia sunt date, fiind pasibile de a deveni invalide, stabilind noi reguli de calcul si plata a contributiilor individuale", a punctat acesta.

Ce aduce noua reglementare pentru PFA?

Consultantul a mai aratat ca potrivit regulilor de functionare persoanele fizice autorizate impuse pe baza normelor de venit nu au obligatia sa intocmeasca evidenta contabila, or, "in aceasta situatie Norma deroga de la prevederile fiscale obligand cu alte cuvinte aceasta categorie de platitori sa-si organizeze evidenta fiscala in scopul stabilirii contributiilor sociale".

"Asa cum reiese din acest proiect de act normativ contribuabilii care realizeaza venituri de natura profesionala care platesc impozit pe venit pe baza normei de venit, sunt obligati la plata contributiilor individuale la venitul brut realizat si nu la norma de venit. Sistemul de impunere pe baza normelor de venit a fost gandit ca fiind unul simplificat si nu este logic sa se calculeze contributiile individuale la venitul brut si la norma de venit", a continuat el.

In cazul contribuabililor care datoreaza impozit pe venit la venitul net realizat, potrivit acestui proiect de act normativ, vor fi obligati sa plateasca aceste contributii sociale la venitul brut si nu la venitul net. 

"Mai mult, prin aplicarea acestei formule de calcul a contributiilor individuale se creeaza astfel, o sarcina fiscala supradimensionata pentru persoanele fizice care desfasoara activitati independente si care realizeaza incasari de pana la 2.200 euro/luna. Persoanele fizice independente care desfasoara activitati de comert, si nu numai, vor fi afectate daca ponderea venitului net in totalul incasarilor este redusa", continua partenerul TaxHouse.

Exemplele de calcul

De exemplu, o persoana fizica care desfasoara activitati de comert (i.e., comerciant) realizeaza incasari lunare de aproximativ 2.100 euro si aplica un ados comercial de 30%, va realiza un venit de aproximativ 485 euro/luna. 

Ipotetic, comerciantul va fi obligat sa plateasca in luna respectiva contributii individuale de 347 euro si va datora un impozit pe venit de 22 euro rezultand astfel un venit net realizat de comerciant de 116 euro.

Prin urmare, din venitul net de 485 euro, comerciantul va plati impozite si taxe statului roman de 369 euro (76% ponederea taxelor in venitul net) si va realiza un venit efectiv de numai 116 euro (24% ponderea sumei care ii revine efectiv).

"Prin aplicarea acestei forme de calcul a contributiilor individuale nu se mai poate vorbi de o echitate fiscala in materie de impozitare la o anumita putere contributiva. Mai mult, credem ca se poate vorbi de o forma de abuz de drept", au comentat reprezentantii firmei de consultanta fiscala.

O persoana care isi vinde drepturile de proprietate intelectuala si primeste lunar un venit brut de 3.000 de lei. Potrivit normelor, pentru a afla cu cat mai ramane respectiva persoana, se scad din venitul brut cheltuielile deductibile - cota forfetara fiind de 20% adica 600 lei. La cei 2.400 de lei se vor aplica viitoarele contributii individuale: CAS 10,5%, CASS 5,5%, somaj 0,5%: in total, 16,5%, suma fiind de 396 lei.

Din venitul brut de 3.000 de lei, angajatorul iti retine 10% - impozit, adica tu primesti 2.700 lei si din asta tu vei mai ramane efectiv daca scadem contributiile de 396 lei cu 2.304 lei. Intr-un an, din cei 27.648 lei castigati (2.304X12luni = 27.648 lei) vei mai plati si restul de impozit de 6%.

Ce mai spune noua reglementare referitor la ce declaratii trebuie depuse?

La articolul 6 si articolul 7, persoanele fizice care obtin venituri profesionale au obligatia „de a depune cate o declaratie privind asigurarea in sistemul public de pensii, respectiv in sistemul asigurarilor pentru somaj in termen de 30 de zile de la data realizarii veniturilor in raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate”.

De asemenea, persoanele fizice care obtin venituri profesionale au obligatia „de a actualiza declaratiile de asigurare in termen de 5 zile lucratoare de la data modificarii cuantumului veniturilor de natura profesionala prin depunerea unei declaratii pe proprie raspundere care sa ateste noul cuantum al veniturilor de natura profesionala realizate”.

"Pot fi situatii in care un titularul unei intreprinderi individuale sa aiba domiciliul fiscal diferit de domiciliul din buletin. Proiectul de norma nu face nici o distinctie intr-o astfel de situatie ceea ce poate genera pentru un o astfel de persoana fizica cu domiciliul fiscal al intreprinderi individuale intr-o alta localitate decat cea de domiciliu a persoanei fizice sa fie obligata la declararea si plata impozitului pe venit la autoritatea fiscala in raza teritoriala unde este luat in evidenta ca urmare a schimbarii domiciliului fiscal si sa declare si sa plateasca respectivele contributii sociale in raza teritoriala unde are domiciliul pe buletin", au mai explicat consultantii TaxHouse.

Ce obligatii noi vor avea cei platiti din activitati independente?

In loc sa fie simplificata procedura se creaza mai multa birocratie prin obligarea persoanelor fizice care desfasoara activitati independente la depunerea lunara intr-un interval de timp scurt a declaratiilor privind contributia de asigurari sociale si de somaj, potrivit TaxHouse.

In plus, desi OUG 58/2010 prevede calculul, declararea, retinerea la sursa si plata contributiilor individuale proiectul de Norma metodologica prevede calculul, declararea si plata contributiei de catre persoana fizica independenta.

"Din nou se creeaza o situatie in care normele contrazic pur si simplu legea, fiind pasibile de a fi considerate invalide", au mai aratat sursele citate.

Confuzie pe toata linia

La articolul 10 se precizeaza: „contributiile individuale nu se impoziteaza”. Consultantii au spus ca, in fapt, contributiile ar trebui sa aiba caracter de cheltuiala deductibila, deci nu se poate pune problema impozitarii unei cheltuieli ci cel mult se poate pune problema deducerii sumelor virate cu titlu de contributii sociale din baza impozabila pentru calculul impozitului pe venit.

"Ce se intampla insa in cazul celor care platesc impozit pe baza de norme de venit? Se vor scadea contributiile din norma de venit? Se vor scadea din impozitul datorat?" - se intreaba specialistii in fiscalitate.

Mai departe, la articolul 1: „Perioadele pentru care s-au platit contributiile individuale constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale precum si in sistemul asigurarilor pentru somaj”.

"Norma deroga de la prevederile legilor privind sistemul public de pensii si somaj. Nu este prevazut in legislatia privind somajul cum poate o persoana care activeaza independent sa beneficieze de ajutor de somaj, sau cand devine o astfel de persoana somera", au mai aratat cei doi experti in taxare.

O alta problema apare la articolul 13: „Stagiul de cotizare realizat de persoanele prevazute la art. 4 alin. (1) in sistemul asigurarilor pentru somaj se stabileste prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contributie individuala de asigurari pentru somaj si cota de contributie datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj, potrivit legii, de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj. Pentru persoanele prevazute la alin. (1) care realizeaza venituri de natura profesionala din mai multe activitati, stagiul de cotizare realizat de acestea in sistemul asigurarilor pentru somaj se stabileste prin cumularea stagiilor realizate in baza declaratiilor de asigurare in sistemul asigurarilor pentru somaj”.

"Daca veniturile din diverse activitati se realizeaza in mod constant, persoanele fizice care desfasoara activitati independente vor ajunge sa aiba stagii de cotizare mai mari decit perioadele active. In acest fel, de exemplu dupa 20 de ani de activitate stagiile cumulate pot ajunge la 60 de ani sau mai mult", au mai comentat responsabilii TaxHouse.

Care ar fi concluziile?

- Mai e foarte putin timp si normele intra in vigoare, dar sunt confuze si nelegale, cel putin in ultima varianta aparuta public;

-  In norme nu se precizeaza concret ce contributii sociale vor plati angajatii care au venituri din activitati independente, respectiv daca este vorba despre 16,5% sau despre 37,3%. Unii consultanti cred ca este vorba despre plafonul minim de 16,5%;

- Scriitorii nu vor plati CAS;

- Persoanele care sunt platite pe cartea de munca si doar ocazional prin contracte de drepturi de autor nu vor plati CAS;

- Normele ii avantajeaza pe cei care nu obtin lunar venituri, datorita posibilitatii de a le cumula, care creaza posibilitatea depasirii plafonului de 5 salarii medii pentru care se platesc contributiile;

-  PFA pot intra in somaj, dar nu exista niciun fel de procedura care sa arate cum poate o PFA sa ajunga intr-o astfel de situatie;

- Sunt favorizati cei care obtin venituri periodic si nu lunar;

- Este inca neclar cine plateste contributiile angajatorul sau beneficiarul.

Informatii "la cald"

Guvernul a decis, miercuri, ca normele metodologice de aplicare a recentelor modificari la Codul Fiscal decise de Guvern, prin care a fost extinsa baza de impozitare, sa nu fie deocamdata adoptate, ci prezentate in dezbatere publica de catre Ministerul Finantelor, urmand sa fie aprobate luni, 2 august.

Astazi, acestea se vor discuta cu partenerii sociali.