„Fara ea, am fi incompleti”, a declarat fondatorul companiei, Mark Zuckerberg pentru Businessweek.

Cum a ajuns insa Sheryl Sandberg cea mai puternica femeie din Silicon Valley?

Inainte de colaborarea cu Facebook, aceasta a fost economist al The World Bank si vice-presedinte operational al gigantului Google, unde credita aplicatiile pentru AdWords si programele AdSense.

Totodata, Sheryl a detinut o functie de management in cadrul Trezoreriei Statelor Unite sub mandatul lui Bill Clinton.

„O parte importanta a ceea ce face Sheryl in viata de zi cu zi consta in a-i ajuta pe ceilalti sa avanseze pe plan profesional, sa se faca vazuti si auziti”, a spus un fost coleg de-al lui Sandberg de la Trezoreria SUA, David Fischer pentru The New Yorker.

Iata asadar care sunt cei noua pasi care au propulsat-o pe Sandberg in topul femeilor puternice din Silicon Valley.

1. Vine cu tot dragul la job

„Suntem ceea ce suntem. Atunci cand incerci sa te comporti diferit in mediul familiar, intre prieteni fata de modul in care actionezi la serviciu, se creeaza o mare discrepanta. Important este ca oamenii sa fie ei insisi, indiferent de situatie si anturaj. Asta nu inseamna, fireste, ca angajatii trebuie sa-si aduca problemele intime la job, dar cateodata, comunicarea detensioneaza atmosfera si creeaza un climat profesional propice”, a declarat Sandberg pentru The New Yorker.

2. Relationeaza cu alte femei puternice

Cel de-al doilea om al Facebook este gazda evenimentelor „Femeile din Silicon Valley” la care invita zeci de antreprenoare si femei de afaceri sa vorbeasca despre reusitele lor. Printre cele care au luat parte la aceste eveniment se numara personalitati precum Geena Davis, Billie Jean King, Meg Whitman sau senatoarea Kirsten Gillibrand.

3. S-a prezentat personal in birourile sutelor de angajati din Facebook pentru a face cunostinta si a relationa

„A fost un fel de <<Uite, am lasat garda jos>>. N-o sa stau in dreapta lui Mark si sa conduc de sus. O sa relationez si o sa intru in contact cu voi in mod direct, oameni buni”, a povestit vice-presedintele produselor Facebook, Chris Cox.

„Merg printre angajati si ii intreb<<Ce parere ai despre asta?>>, ii indemn sa colaboreze in ceea ce priveste strategiile de promovare”, sustine Sandberg.

De cand lucreaza la Facebook, managerii retelei de socializare au inteles ca totul se bazeaza pe o promovare foarte buna. Din 2010, compania a produs miliarde de dolari, datorita sfaturilor si experientei lui Sheryl.

4. Este incredibil de insistenta vis-a-vis de strategiile pe care vrea sa le adopte

„Sheryl are doi copii acum. Vad in ei aceleasi trasaturi pe care le are si ea. De pilda, baietelul in varsta de patru ani ii seamana leit: extrem de optimist si foarte insistent. Negociaza pana cand obtine ceea ce doreste. Este in stare sa dezbata cu tine si sa te convinga sa-i dai si al doilea desert”, glumeste un vechi coleg de la Universitatea Harvard de-al COO-ul de la Facebook, Vogue.

El povesteste un episod interesant despre perioada in care Sheryl lucra ca economist la The World Bank. „Ecomistul-sef, Larry Summers, care ii fusese, de altfel, profesor la Harvard a rugat-o sa afle niste informatii despre economia Rusiei. In loc sa fuga spre biblioteca, pentru a cauta raspunsul, Sandberg l-a sunat pe Richard Pipes, istoric, specialist in Revolutia Rusa si profesor la Harvard. L-a angajat pe acesta pentru o ora si si-a luat notite despre ceea ce o interesa.”

5. Lasa intotdeauna portite deschise

„Mereu le spun angajatilor mei ca daca incearca sa-si planuiasca toti pasii din cariera, vor da gres. Si asta pentru ca nu pot preconiza cum vor evolua lucrurile, cum va avansa tehnologia. Motivul pentru care nu-mi place sa-mi fac planuri este simplu: daca am un plan, sunt limitata la anumite optiuni”, le-a explicat Sheryl jurnalistilor de la The New Yorker.

6. Este foarte directa. Spune lucrurilor pe nume

Sheryl Sandberg le spune oamenilor exact ceea ce asteapta de la ei, fara ocolisuri, potrivit vice-presedintele departamentului de inginerie de la Facebook, Mike Schroepfer.

Abilitatile sale sociale au ajutat foarte mult site-ul de socializare sa recruteze talente care sa lucreze in companie. De exemplu, Sheryl a angajat-o pe fosta managera de la Microsoft, Carolyn Everson, dupa lungi insistente. Acum, Everson este director de vanzari la Facebook.

„Sheryl este foarte sincera cu angajatii sai, chiar daca poate uneori, acest lucru nu reprezinta tocmai un lucru foarte mult. Le spune cateodata lucruri care nu le plac, dar isi asuma acest risc, cu scopul de a rezolva problemele”, povesteste prietenul sau Vogue.

Potrivit declaratiilor fostului sau coleg de la Harvard, tocmai aceasta calitate a lui Sandberg, de a spune lucrurilor pe nume l-a atras pe Mark Zuckerberg, care a decis s-o coopteze in echipa sa.

„A fost foarte clar, inca de la inceput, din modul in care vorbea si se comporta, ca era capabila sa detina o astfel de functie in Facebook”, spune si Zuckerberg.

7. Este umana. Nu i-a fost teama sa-si arate latura sensibila

„Am plans odata la birou. Am plans chiar in fata lui Mark. S-a purtat excelent cu mine atunci. Mi-a zis:<<Vrei o imbratisare? Esti OK?>>”, a marturisit Sheryl.

Colegii de la Facebook spun despre aceasta „ca este capabila de o persuasiune iesita din comun, folosindu-se de latura sa umana”.

„Marturisesc sincer ca n-am cunoscut pe nimeni pana acum cu un asemenea spirit entuziastic combinat cu determinare si o inteligenta sclipitoare”, a declarat un membru din conducerea site-ului de socializare, Jim Breyer, pentru Businessweek.

8. Este curajoasa. Isi depaseste temerile pentru a-si vedea implinite visurile

„Invinge bariele, in special pe cele externe. N-o sa stii niciodata cum ar fi fost daca nu-ti invingi teama si incerci anumite lucruri”, a spus Sandberg intr-un speech tinut la absolvirea Colegiului Barnard din Statele Unite.

„Absolventii se reflectau practic in ea, erau fascinati de cuvintele ei, lucru pe care-l vezi destul de rar la o generatie de 20 si ceva de ani vis-a-vis de oameni mai maturi. Exista acea conexiune”, povesteste directorul colegiului Bernard din SUA, Debora Spar.

Citeste si:

SUA are datorii de 100.000 de miliarde de dolari, de sapte ori cat PIB-ul tarii. Seful Trezoreriei ar putea demisiona

Surpriza lui Zuckerberg: Skype se vede pe Facebook