“Exista un program de disponibilizare pe care l-am convenit cu Guvernul si prin care in perioada 2009 – 2011 trebuie sa se restrctureze mai multe posturi in sectorul energetic. Sunt insa cereri din partea autoritatilor ca la anumite companii sa fim de accord cu o dublare a numarului de concedieri adica sa plece in 2010 si tot ce trebuia sa plece in 2011”, a explicat Ion Pisc.

El a dat ca exemplu cazul Electrocentrale Deva unde in 2010 ar trebui sa fie concediati 117 oameni si in 2011 alti 120, dar Ministerul Economiei insista pe ideea de a-i da afara pe toti odata inca din acest an.

“Nu putem fi de acord cu asta. Trebuie desfiintate niste posturi care se pot desfiinta fara a afecta bunul mers al societilor sau chiar siguranta sistemului energetic”, a explicat presedintele Federatiei Sindicale Energetica.
Pentru plata salariilor compensatorii ale celor 2.650 de viitori fosti angajati ai companiilor de stat ar urma sa fie disponibile peste 85 de milioane de lei in urmatorii doi ani, din bugetul de asigurari sociale.

In functie de contractile de munca, se vor plati de la 6 la 12 salarii si chiar mai mult in anumite cazuri.

Potrivit proiectului, 1.600 de oameni vor pleca de la Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, 300 de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si alti 300, din Termoelectrica si filialele sale. De la Complexul Energetic Turceni vor fi concediati 250 de salariati, iar din Complexul Energetic Rovinari, alti 200 de angajati.

Concedierile vor fi facute pentru eficientizarea activitatii companiilor respective, potrivit Ministerului Economiei.

Criteriul – cheie: apropierea de varsta de pensionare

Constantin Jujan, directorul general al CNH, societatea de stat din domeniu la care vor fi cele mai multe disponibilizari, a explicat pentru incont.ro ca in termen de 60 de zile de la publicare in Monitorul Oficial a hotararii de Guvern in cauza trebuie sa faca disponibilizarile.

Acest lucru s-ar putea intampla in perioada martie – aprilie, in apropierea Sarbatorilor de Paste.

Administratia CNH impreuna cu sindicatele vor trebui sa elaboreze criteriile de concediere. Sindicalistii au spus, la randul lor, ca angajatii care se apropie de poensionare si cei bolnavi sunt principalii vizati de viitoarele disponibilizari.

“Anul trecut, am avut noroc ca am avut plecari pe cale naturala adica pensionari. O sa mai avem cateva si anul asta, dar sa vedem cum facem…”, a declarat si Jujan.

Totodata, si restructurarea sectorului energetic de stat si infiintarea celor doua giganti Electra si Energetica ar mai pute atrage dupa sine noi reorganizari.

Deocamdata, oficialii Ministerului Economiei spun ca nu se pune problema unor disponibilizari suplimentare, dar surse din cadrul sectorului au explicat pentru incont.ro ca dupa intrarea in vigoare a actului normativ in cauza  vor urma mai mult ca sigur concedieri.