Botis spune ca, in perioada urmatoare, se va face o comisie de experti din partea sindicatelor, a patronatelor si a Ministerului Muncii si, pornindu-se de la propunerile investitorilor, se va lucra la modificarea Codului Muncii.

Reprezentantii sindicatelor, pe de alta parte, nu sunt de acord cu propunerile facute, considerand ca acestea vor duce la exploatarea salariatilor.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus ca Guvernul vrea extinderea de la doi la trei ani a contractelor pe perioada determinata si prelungirea acestora de cate ori doresc partile.

Liderul sindical a precizat ca sindicatele nu sunt de acord cu aceasta modificare si cu altele prevazute in noul proiect de Cod al Muncii, care vizeaza diminuarea rolului contractelor colective la nivel national si de ramura.

"Suntem total impotriva masurilor care fragilizeaza conditiile de munca, saracesc sau gonesc populatia in strainatate", a spus Costin.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a criticat vehement decizia ministerului de a elabora modificarile cu investitorii straini si nu cu partenerii sociali, decizie catalogata drept “regretabila”..

"Toate textele inaintate nu provin ca cerinta a partenerilor sociali, ci sunt ale unor persoane sau institutii care le-au centralizat si pe care Ministerul Muncii le-au preluat ca atare. Ministrul recunoaste ca trebuie facuta o constructie cu patronate si sindicate, singurele abilitate ca impreuna cu Guvernul sa construiasca un cadru legislativ pentru piata muncii. In acest sens vor fi doua sau trei sedinte prin care sa fie identificate problematici in aplicarea masurilor pentru functionarea corecta economica si sociala pe piata muncii si, in momentul urmator, o comisie de lucru sa analizeze problematicile respctive, sa identifice daca este necesara modificarea Codului Muncii sau modificarea cadrului legislativ de instrumentare propriu-zis", a spus Hossu, citat de Mediafax.

Liderul sindical a mai spus ca problema concedierilor, despre care patronii spun ca nu pot fi facute decat foarte greu atunci cand un angajat fura sau nu isi indeplineste sarcinile de serviciu, este una de regulament intern al fiecarei institutii, care se poate implementa usor prin contractul colectiv la nivelul unitatii.

"Nu poti reglementa intreg sistemul social pentru incapacitatea punctuala a unui angajator de a-si organiza corespunzator structura interna", a sustinut Hossu.

VEZI AICI TOATE MODIFICARILE PROPUSE LA CODUL MUNCII!