Potrivit Manpower, ritmul angajarilor din Romania se va mentine pozitiv, in primul trimestrul al anului 2012, indicand o crestere considerabila fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar in scadere comparative cu trimestrul anterior.

Astfel, previziunea neta de angajare a suferit o scadere de 5 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, insa indica o crestere moderata de 8 puncte procentuale fata de perioada similara a anului trecut.

Intentiile de angajare se mentin la un nivel pozitiv. Cu toate acestea, planurile de angajare se vor diminua, probabil, in primele trei luni ale anului. O astfel de evolutie era de asteptat, data fiind starea de incertitudine generata de climatul economic actual. Angajatorii sunt nevoiti sa-si mentina competitivitatea si deschiderea pe pietele in care activeaza, avand in vedere fluctuatia privind cererea pentru produsele si serviciile lor. Pana la aparitia unor noi semnale clar pozitive, cel mai probabil angajatorii vor ramane rezervati in ceea ce priveste angajarile si vor adauga personal doar atunci cand acest lucru este absolut necesar”, spune Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.

Angajatorii din centrul si nord-vestul tarii vor face cele mai multe recrutari

La nivel regional, angajatorii din sase dintre cele opt regiuni analizate se asteapta la cresterea numarului de angajari pe parcursul primului trimestru al anului 2012. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate de angajatorii din centrul si nord-vestul tarii, unde perspectiva neta de angajare se ridica la 15%, respectiv 13%.

Cresteri promitatoare ale numarului de angajati sunt anticipate si in vestul tarii, unde angajatorii raporteaza o previziune de 11%. In schimb, in nord-est si sud-vest, previziunea de angajare are valoare negativa, respectiv -8%.

Retailul si industria vor crea cele mai multe joburi

In ceea ce priveste domeniile in care se estimeaza cele mai multe angajari la inceputul anului viitor, angajatorii din retail si din industria prelucratoare vor face cele mai multe recrutari de personal, previziunea de angajare fiind de 15%, respectiv 14%. Constructiile raporteaza o previziune de 10%.

In rest, angajatorii din trei sectoare de activitate previzioneaza o evolutie negativa privind angajarile, cele mai pesimiste planuri privind oportunitatile de angajare evidentiandu-se in agricultura, vanatoare si pescuit, unde previziunea se situeaza la valoarea de -6%.

Pe ansamblul economiei, previziunea de angajare se mentine la o valoare pozitiva, de 6%. Cei aflati in cautarea unui loc de munca se vor bucura de o prognoza incurajatoare, intrucat studiul, in cadrul caruia au fost intervievati 643 de angajatori romani, indica faptul ca unu din cinci angajatori sunt suficient de increzatori incat sa-si largeasca volumul de personal in primele trei luni ale anului 2012.

NOTA: Previziune neta de angajare reprezinta valoare obtinuta facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor.

Citeste si:

1 din 3 joburi vacante la nivel european este in Germania. Cum poti sa te angajezi la Berlin fara permis de munca

Marea Britanie angajeaza romani. Salariile ajung si la 4.000 de lire sterline

Munca in cuplu, noua tendinta pentru angajarea in strainatate. In ce domenii poti sa lucrezi alaturi de partenerul de viata